Sallandse heuvelrug

Zomerse verkoeling: 5x fietsroute - zomertips

Zomer, het warmste seizoen van het jaar. Op zoek naar verkoeling tijdens de warme zomerse dagen? Stap op de fiets! Tijdens een fietstochtje vang je elk zuchtje wind dat er is. Verfrissend, maar ook een mooie manier om van het landschap en de natuur te genieten, en nog meer van de omgeving te ontdekken. Kleine reminders: zorg voor voldoende bescherming tegen de zon en neem in ieder geval een flesje water mee voor onderweg. Groenbezig deelt alvast 5 fietsroutes die de veelzijdigheid van het landschap in Overijssel combineren met een vleugje cultuur. Fiets je mee?  

1. Inspiratieroutes Bewonersinitiatieven

Ken je de Hans Grotenhuisprijs? Deze prijs voor bewonersinitiatieven die zich richten op natuurbeheer, is in 2018 voor het eerst uitgereikt. Dit jaar zijn er weer verschillende buurtinitiatieven aangemeld voor de open dag in september en dan zal blijken of er een opvolger voor de Hans Grotenhuisprijs aan te wijzen is. Op de site van GoodFoodClub vind je nu 5 verschillende fietsroutes waarin een aantal van deze bewonersinitiatieven is opgenomen. Zo ontdek je zelf al fietsend hoe inspirerend initiatieven als Landje van Niets (Deventer), Ommermars (Ommen), Het Weusthag (Hengelo), Veldmaat (Haaksbergen) en Marke Twekkelo (Twekkelo) zijn.

Klik hier voor het overzicht van de fietsroutes in Overijssel, de routes zijn ook in pdf te downloaden.

2. IJsselbiënnale

De IJsselbiënnale is een internationale kunstroute van 120 kilometer door de IJsselvallei, tussen Doesburg en Zwolle. De route is opgedeeld in 4 etappes, zodat je zelf kan bepalen wanneer je welke etappe fietst. Tot en met 19 september 2021 vind je langs deze buitententoonstelling werk van 27 kunstenaars uit binnen- en buitenland. De nieuwe en tijdelijke kunstwerken zijn geïnspireerd door de plek en door het thema van deze editie: Tij, Tijd en Tijdelijkheid.
Haal je reisgids en routekaart bij een van de 3 officiële startpunten: Startpunt Zwolle Centrale Harculo, Startpunt Deventer Meadow Op het Deventer Stadsstrand en Startpunt Zutphen Hampshire Hotel ’s Gravenhof. Of bestel je informatiepakket online. Ook vind je op de website van IJsselbiënnale meer informatie over het aanvullende programma (o.a. rondleidingen, lezingen van de kunstenaars, muziek, tentoonstellingen, wandelingen, workshops en theater in de uiterwaarden, bij sluizen, op landgoederen en in de karakteristieke Hanzesteden).

  • Nico Kloek / IJsselbiënnale - Wasstraat Alexander Lane
  • Nico Kloek / IJsselbiënnale - Cassandra's Oog Esther Kokmeijer
  • Nico Kloek / IJsselbiënnale routebord

3. Textielroutes Twente

Zeg je Twente, dan zeg je textiel. Tijdens het Textiel Festival Twente wordt volop aandacht besteed aan dit erfgoed. Textiel vanuit vroeger als basis, maar ook de grote rol die textiel tegenwoordig nog heeft in de regio. Het Textiel Festival Twente wil zo verbinding leggen tussen verschillende steden en dorpen met een textielverleden, maar ook tussen kunstcollectieven, innovaties en mensen met interesse in het onderwerp. Er zijn inmiddels 6 fietsroutes binnen de driehoek Almelo, Denekamp en Enschede beschikbaar. Selecteer de route of routes van jouw keuze via de website of gebruik de app van Landschap Overijssel.

4. Paarse Loper

Vanaf half augustus tot en met september geniet je van een extra warm welkom op de Sallandse Heuvelrug, want dan ligt de Paarse Loper voor je uit. Dit is namelijk hét moment dat de heide volop in bloei staat. Hoe uitbundig de bloei dit jaar zal zijn, hangt af van de weersomstandigheden, maar het blijft hoe dan ook een mooi gezicht. Rondom de Sallandse Heuvelrug zijn verschillende fietsroutes om de Paarse Loper zelf te ervaren. Maak je keuze uit de route vanaf de Lemelerberg, de route om Nijverdal en over het Wierdense Veld of de Paarse Loper-fietsroute door het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.

5. Atelierroute - cultuur snuiven rond Witharen

De fietsroute rond Witharen is een kleurrijke fietsroute met een combinatie van kunst, cultuur, historie en natuur. Je fietst 30 kilometer, waardoor dit ook een goede optie is als je gaat fietsen met het gezin. De route heeft een soort 8-vorm waarbij je via de zuidelijke kant vooral langs allerlei ateliers fietst en via de noordelijke kant vooral elementen uit de 19e eeuw ‘Maatschappij van Weldadigheid’ tegenkomt. De fietsroute is te vinden op de website van Landschap Overijssel.

Jouw Zomer-Fietservaring

Veel fietsplezier gewenst met bovenstaande fietsroutetips. En heb jij een van de routes gefietst, of heb jij een andere favoriete fietsroute in Overijssel? We zijn benieuwd! Laat het ons weten, bijvoorbeeld via de mail of gebruik social media en vul je bericht op Facebook en Instagram aan met #groenbezigindezomer

  • Marketing Oost / Schapen onderhouden de Paarse Loper
  • Mariska Brouwer / Op bezoek bij Atelier Witharen
  • Nico Kloek / Fietsen op de Sallandse Heuvelrug