Bosbouwers worden ook bouwers
Een deeldefinitie van bosbouwers uit een Nederlandse encyclopedie: ‘mensen die zich bezighouden met het hakken en verwerken van timmerhout’.
Een ploeg vrijwilligers van Staatsbosbeheer neemt dat verwerken wel heel serieus, ze hakken niet alleen bomen om maar verwerken ook veel timmerhout in nuttige bouwsels voor Staatsbosbeheer. Groenbezig.nl nam een kijkje.
Gezelligheid
Ik ben er nog geen half uur maar duidelijk is al wel dat dit een gezellige ploeg is. In dat half uur vliegt menig kwinkslag over de tafel.
Nadat we eerst even op de onderhanden zijnde bouw waren riep Arie Peters van Staasbosbeheer (SBB) de groep al snel binnen voor een kop koffie. Tussen de grappige opmerkingen door krijg ik het ontstaan van de groep te horen.
Het bosbouwseizoen loopt van september tot april zoals dat bij de meeste groene vrijwilligers wel bekend is, maar sommige bosbouwers wilden eigenlijk wel graag het hele jaar doorwerken en klopten daarom met enige regelmaat aan bij Arie Peters. Toen bij SBB uit een andere hoek nog een totaal andere vraag kwam koppelde Arie Peters die beide vragen aan elkaar en ziedaar een heus bouwteam ontstond.
Atstand van de arbeidsmarkt
De Sallandse groep van SBB kreeg de opdracht een groep van 9 mensen met ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ te faciliteren, zodat die met externe begeleiding een plekje op de arbeidsmarkt zouden kunnen krijgen. Probleem: waar maak je ruimte voor deze mensen als het regiokantoor al tjokvol zit.
Uiteindelijk werd besloten om ruimte te maken in een loods, waar grote veldmachines zoals graafmachines van SBB opgeslagen stonden. Die veldmachines werden naar buiten gereden en de aannemer kon aan de slag om een ontspanningsruimte, toiletten en opbergruimte voor deze mensen te maken.
De (bos)bouwers van SBB aan de slag
Maar toen stonden alle dure machines permanent buiten wat natuurlijk niet zo best was voor deze apparaten. Geld om dat op te lossen was er eigenlijk niet. Arie koppelde beide zaken aan elkaar en dat matchte. De bosbouwers wilden wel een opslagruimte bouwen op een andere plek op het terrein, dus kon de voorziening voor de apparaten gebouwd worden tegen bijna alleen materiaalkosten.
Het bouwteam
Vanuit mijn werkzame leven was ik gewend om met bouwteams te werken en waarachtig, dat kwam ik hier ook tegen. Het team bestaat uit zeven mensen, meer willen ze ook niet om de bouwplaats veilig te houden. Alle bouwers zijn volledig gecertificeerd om met zwaardere apparaten zoals cirkelzagen veilig te werken en de meesten hebben ook een achtergrond in de bouw. Arie Peters van SBB fungeert als bouwdirectie zonder mee te bouwen natuurlijk. Eén van de vrijwilligers fungeert als bouwpastoor en neemt op de bouw namens SBB de beslissingen. Op mijn opmerking dat een bouwpastoor in de bouw toch echt niet meewerkt reageert hij met een brede lach en bouwt weer verder…
Voor de tweede bouw waar ze nu aan werken, een stalling voor de twee Heideslakken waarover wij als groenbezig.nl eerder schreven, fungeert één van de andere vrijwilligers als coördinator. Hij is de contactpersoon voor de vrijwilligers onderling.
Bosbouw versus bouw
Er kan wat overlap in zitten maar de heren piekeren er niet over om te stoppen met de bosbouwwerkzaamheden. De variatie in het werk is juist prachtig naast het feit dat ze het groene vrijwilligerswerk in de natuur niet willen missen. En over de volgende bouwklus wordt nu al een beetje gesproken want Arie heeft al een leuke extra klus in gedachten waar de vrijwilligers over gaan nadenken.
Een tevreden groep groene vrijwilligers die het jaar rond leuk aan de slag kan en zo nuttig werk doet.
Nog een kleine serie foto’s tot slot.