Herfsttips: 5x subsidie voor jouw groep of initiatief
We laten de zomer achter ons, de herfst is aangebroken. De tijd van oogsten en de tijd van verzamelen. In de natuur, maar wie weet ook figuurlijk ook voor jouw groep of initiatief: hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen en met welke plannen wil je verder aan de slag? Voor die verdere plannen kan extra geld nodig zijn. In dat geval is het een idee om op de juiste plek subsidie aan te vragen. Weet jij welke subsidies er beschikbaar zijn voor jouw stichting of buurtinitiatief? Het fondsenboek van Groenbezig helpt je op weg. In deze herfsttips brengen we alvast 5 fondsen extra onder de aandacht.
Dit artikel is een co-creatie van Hannelore Börger en Mariska Brouwer.
1. Regeling kleinschalige aanplant bomen
Deze regeling is speciaal voor kleinschalige initiatieven die bomen aan willen planten. Een goed plan, want door (inheemse) bomen aan te planten, draag je bij aan het vastleggen van (meer) CO2 en zorg je voor het beperken van de gevolgen van klimaatverandering. Het bedrag voor deze kleinschalige regeling is minimaal 100 en maximaal 300 euro (100% financiering). Voor dit geld mogen bomen of bosplantsoen aangeschaft worden, inclusief de bijbehorende palen en banden voor ondersteuning van de bomen en grondverbeteraar. Meer informatie over de voorwaarden, afhandeling en afrekening en de mogelijkheid om aan te vragen, vind je hier.
2. Fonds Lokaal Actief
Heb je leuke ideeën voor een nieuwe activiteit of nieuw project? En kun je daarvoor wel wat extra geld gebruiken? Dan kan het Fonds Lokaal Actief van Natuur en Milieu Overijssel je hier misschien bij helpen. De subsidie is bedoeld voor organisaties die zijn aangesloten bij Natuur en Milieu Overijssel. Het gaat om een activiteit die direct of indirect bijdraagt aan natuur of milieu in Overijssel
De activiteit draagt direct of indirect bij aan natuur of milieu in Overijssel. En de activiteit is vernieuwend of draagt bij aan vernieuwing van de organisatie. Denk aan een speciale tentoonstelling of cursus, een veldwerkdag of een educatieproject. Je kunt maximaal 300 euro aanvragen om de kosten te dekken van nieuwe lokale activiteiten. Meer informatie en aanvragen.
3. Natuureducatie voor iedereen
Deze subsidie is een initiatief van het Cultuurfonds en is bedoeld voor stichtingen en verenigingen in Nederland. Je kunt hier een aanvraag indienen voor inspirerende natuureducatieve projecten die gericht zijn op nieuwe doelgroepen. Met jouw project bereik je een publiek dat nog niet zo bekend is met de natuursector. Denk bijvoorbeeld aan meertalige wandelingen voor nieuwkomers, een natuur educatief museumbezoek dat ook te bezoeken is door mensen met een beperking of een natuurpodcast om stadse jongeren te bereiken. Met jouw project draag je bij aan het toegankelijk maken van natuur voor iedereen. Meer informatie vind je hier.
4. Financiële bijdrage NLdoet
NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Haak aan en doe mee met dit landelijke initiatief. Het Oranje Fonds organiseert NLdoet en zij bieden mogelijkheden voor het aanvragen van een financiële bijdrage. De volgende NLdoet activiteitendag staat gepland in het voorjaar van 2023. Vanaf november 2022 kan je de aanvraag voor een financiële bijdrage doen. Meer weten? Klik hier.
5. Regiofondsen in Overijssel
Van het aanleggen van groene daken en het afkoppelen van regenwater naar het riool tot groene activiteiten voor jongeren. In Overijssel zijn voor eigen regio's en plaatsen specifieke subsidies mogelijk. In het Fondsenboek (vanaf pagina 8) vind je een overzicht per plaats om op de juiste plek jouw lokale subsidie aan te vragen.
Heb je nog vragen over subsidies? Of wil je meer delen over het mooie resultaat van jouw geslaagde aanvraag? We zijn benieuwd. Mail ons of tag ons op Facebook of Instagram.
Groenbezig wenst je een herfst waarbij je veel kan en mag oogsten.