vechtstreek-insectentuin
Insectentuin Vechtdal

TIPS voor een bodem vol leven

Een goede bodem is de bron van een rijke plantengroei. Toch wordt deze vaak over het hoofd het gezien. De Groene Lopers in Overijssel besteden dit jaar extra aandacht aan de samenhang tussen bodem en planten met hun actie 'van Boven en Onder Goed; 

In dit artikel een aantal TIPS om zelf voor een goede bodem te zorgen.

Tip 1: Niets doen

Het klinkt misschien gek, maar toch is het waar: niets doen is veel gevallen goed voor de bodem. Een gezonde bodem die in balans is kan namelijk prima functioneren zonder menselijk ingrijpen. De grond wordt vanzelf luchtig door regenwormen en allerlei micro-organismen, schimmels en bacteriƫn en de juiste mix van (inheemse) planten, zorgen voor de juiste balans. Is je bodem (nog) niet gezond en wil je aan de slag in je tuin? Doe dat dan vooral niet in het groeiseizoen, maar in het najaar of het vroege voorjaar.

Lees meer over hoe indrukwekkend en rijk het leven onder onze voeten is.

Een gezonde bodem is essentieel voor je tuin
Een gezonde bodem is essentieel voor je tuin

Tip 2: Mulchen

Mulchen is het bedekken van de bodem, meestal met organisch materiaal. Zeker als je een tuin nieuw aanplant, dan zijn er veel stukken tussen de jonge planten die niet begroeid zijn. Je verwacht daar in het komende jaar uitdijende planten, maar nu ligt het nog braak. Maar mulchen heeft nog veel meer voordelen. Je voorkomt er bijvoorbeeld dat je grond uitdroogt en het helpt in een strenge na-winter de pas opgekomen planten te beschermen.

Lees meer over de voordelen van mulchen

Tip 3: Compost maken

Zelf composteren spaart energie. Je verwerkt ter plekke het organische afval uit je huishouden: de kringloop blijft klein. Bovendien levert het een nuttig eindproduct op. Compost is humusrijk en daarom bruikbaar als bodemverbeteraar voor je tuin.

Lees meer over hoe je zelf compost maakt op de website van Milieu Centraal

Tip 4: Wormenhotel

Een hotel aan huis? Dat is mogelijk met een zelfgemaakt wormenhotel. Met een wormenhotel maak je ook compost, maar met behulp van wormen. Wormen eten het afval op en poepen het weer uit. Uiteindelijk ontstaat er zo heel vruchtbare aarde. En het leuk is: een wormenhotel kun je gemakkelijk zelf maken.

Bekijk het filmpje van Klokhuis over hoe je zelf een wormenhotel maakt

Tip 5: Maak een biodiverse tuin

Een gezonde tuin is gebaat bij balans. Kies daarom voor evenwicht in de tuin. Een paar tips om je tuin meer in balans te maken:

  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen of pesticiden;
  • Zorg voor voldoende biologische bloemen. Hierdoor trek je insecten naar de tuin;
  • Pas je beplanting aan op de seizoenen;
  • Maak vogelhuisjes en broedplekken voor de vogels in uw tuin;
  • Insectenhuisjes zijn de ideale plek voor bijen en hommels in uw tuin;
  • Laat in het najaar een deel van de gevallen bladeren in de tuin liggen. Hierin nestelen egels en verschillende insecten.

Hieronder is een document opgenomen met de leveranciers van biologische bloemen, bollen en bomen. Want alleen met biologisch plantgoed blijft de bodem gezond en de biodiversiteit sterk.

Lijst met kwekers van biologische bloemen, bollen en bomen