natuurwerkdag 2016 spandoek
Doe mee met de Natuurwerkdag

Welke soorten help jij een handje op de Natuurwerkdag?

Op 4 en 5 november 2022 is het weer tijd voor de Natuurwerkdag. In heel Overijssel organiseren lokale organisaties, buurtinitiatieven en organisaties als Landschap Overijssel, IVN, KNNV, IJssellandschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de plekken waar jij verschillende dier- en plantensoorten kunt helpen voort te leven. 

Samen voor biodiversiteit

Deze Natuurwerkdag is er speciale aandacht voor de planten en dieren in Nederland. Iedere bijdrage die je levert aan behoud en verbetering van natuurlijke leefgebieden draagt ook bij aan het behoud van soorten.

In een oude knotwilg is ruimte voor steenuiltjes, op een goed onderhouden heide zingt de nachtzwaluw en in een mooi geschoond ven (met bramen eromheen) kan de boomkikker leven.

De soortenrijkdom van planten en dieren is voor ons mensen van levensbelang. Het zorgt voor de zuurstof die we inademen en een gezonde bodem voor de productie van ons voedsel. De laatste decennia is de soortenrijkdom in de Nederlandse natuur met maar liefst 70% afgenomen. Wil jij een bijdrage leveren aan het herstel van onze biodiversiteit? Doe dan mee aan de Natuurwerkdag.

  • Zandhagedis - Mark Zekhuis
  • Boomkikker - Bertus Wellink
  • Wilde bij - Mark Zekhuis

Basisscholen doen ook mee

Natuurwerkers van de toekomst kunnen ook meedoen; op vrijdag 4 november doen basisscholen in heel Overijssel. Kinderen hebben natuur nodig en de natuur heeft natuurlijk ook kinderen nodig. Uit onderzoek blijkt hoe belangrijk natuurervaringen voor kinderen zijn. Contact met de natuur zorgt er o.a. voor dat kinderen zich beter kunnen concentreren, creatiever, actiever en weerbaarder zijn en minder snel overgewicht krijgen. Bovendien zorgen natuurervaringen ervoor dat een kind zich minder snel somber voelt. Ook andersom geldt, dat de natuur kinderen nodig heeft. Natuurervaringen op jonge leeftijd leiden tot positiever en verantwoordelijker gedrag ten opzichte van natuur en milieu op latere leeftijd. Reden genoeg om onze 'natuurwerkers van de toekomst’ nu alvast te laten ervaren hoe leuk het is om vrijwilligerswerk te doen voor natuur dichtbij.

Natuurbeheerders van de toekomst
Natuurbeheerders van de toekomst

Jij kan ook mee doen

Iedereen kan meedoen aan de Natuurwerkdag, ook als je geen ervaring hebt met klussen in de natuur. Het is een mooie manier om kennis te maken met het werken in de buitenlucht en iets te doen voor natuur en landschap in Nederland. De activiteiten op de Natuurwerkdag bestaan uit kleinschalige onderhoudswerkzaamheden zoals zagen, snoeien, hooien, schoonmaken van paden en poelen, knotten van wilgen, verwijderen van riet, bloembollen planten en insectenhotels maken. Samen dragen deelnemers bij aan meer biodiversiteit in de natuurgebieden en in eigen buurt.

Meld je nu aan als deelnemer aan de Natuurwerkdag

Wil jij, samen met je vrienden, je club, of je buren een dag lekker buiten aan de slag en zo bijdragen aan een groene omgeving en meer biodiversiteit? Klik dan op onderstaande blauwe knop voor meer informatie over activiteiten bij jou in de buurt en meld je aan.

Je krijgt voorafgaand instructie over de werkzaamheden en over hoe je die werkzaamheden veilig kunt uitvoeren. Gereedschap is aanwezig en komt in veel gevallen uit een van de depots van Landschap Overijssel.

Het hele gezin mee kan doen; kinderen onder de 12 jaar staan onder verantwoordelijkheid van (éen van) hun ouders.

met plezier in de natuur
met plezier in de natuur

Meedoen als locatie?

Zelf een werklocatie aanmelden is ook mogelijk. Heb jij een plek waar groen onderhoud nodig is en kun je daar hulp bij gebruiken? Meld jouw locatie dan aan via onderstaande blauwe knop.

Samen met kinderen aan de slag
Samen met kinderen aan de slag

Tips voor een geslaagde Natuurwerkdag

Maak de Natuurwerkdag nog succesvoller:

  • Trek stevige schoenen of laarzen aan en neem regenkleding mee.
  • Neem je vrienden, buren, en/of je kinderen mee: beregezellig.
  • Tijdens de werkzaamheden even door de knieën gaan (op kind-niveau) geeft letterlijk en figuurlijk verdieping aan je dag. Je ontmoet dan wellicht één van de dieren waarvoor we het doen...
  • Ga in het voorjaar of zomer nog eens kijken naar de resultaten van je werk

Samenwerking

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL.

De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. In Overijssel doet ook st IJssellandschap actief mee.