IMG_1027
onverhard wandelen bij Wanneperveen, Kiersche Wijde

Opkomen voor de wandelaar in Overijssel

Wandelen is enorm populair, ook in Overijssel. Volgens de Wandelmonitor, uitgebracht door Wandelnet, is wandelen de populairste actieve vrijetijdsbesteding in Nederland. Niet alleen ouderen, maar ook steeds meer jongeren trekken graag de wandelschoenen aan. Geert de Groot, een van de vijf vrijwillige belangenbehartigers van Wandelnet in Overijssel, komt op voor de belangen van die wandelaar. Maar wat betekent dat precies, waar houdt hij zich mee bezig? 

Geert de Groot, belangenbehartiger Wandelnet
Geert de Groot, belangenbehartiger Wandelnet

Fietsen en wandelen gaan steeds vaker niet goed samen

Geert de Groot: “Als belangenbehartigers zijn we actief op een aantal thema’s. In de eerste plaats zijn er de onbewaakte spoorwegovergangen (NABO’s). Voor elke NABO is een plan en wij houden de vinger aan de pols bij de uitvoering van die plannen; bij het opheffen, aanpassen of verplaatsen, zoals in Diepenveen. Doen ze wat is beloofd? Op de tweede plaats zijn er de N-wegen. Daar gaat het om het zorgen voor veilige oversteekmogelijkheden nu er op een aantal plaatsen een kwaliteitsslag gaande is op de N-wegen. Bijvoorbeeld op de weg Almelo-Wittepaal en de weg Zwolle-Nijverdal. Als je een weg niet veilig kunt oversteken, wordt ze een onneembare barrière voor wandelaars. Op de derde plaats zijn er de wandelpaden die van karakter veranderen door ze te verharden tot een gecombineerd wandel-/fietspad, zoals nu dreigt in de gemeente Zwartewaterland. Daar mengen we ons in de discussie. Wandelaars lopen het liefst onverhard, en fietsen en wandelen blijkt steeds vaker niet goed samen te gaan. Er is te veel verschil in snelheid en het pad wordt ook drukker, wat de rust en de natuur in het gebied vaak niet ten goede komt.”

Op zoek naar een leuke wandelroute? Download de wandelapp 'Wandelen in Overijssel'.

Onbewaakte spoorwegoverweg Diepenveen
Onbewaakte spoorwegoverweg Diepenveen

Kwetsbare natuur ook voor wandelaar afgesloten

En als een terreineigenaar besluit om ergens een kwetsbaar natuurgebied af te sluiten voor publiek? Geert de Groot: “Dat is nu het geval in de Kop van Overijssel. Als een natuurgebied volgens de experts te kwetsbaar is om er te wandelen, dan ga ik daar niet tegenin. Behoud van kwetsbare natuur is ook in het belang van de wandelaar; de kwaliteit en aantrekkelijkheid van een wandelgebied wordt mede bepaald door de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de natuur die er is. In zo’n geval gaan we samen met de terreineigenaar in overleg om te zoeken naar een redelijk alternatief voor de wandelroutes in het gebied. We werken daarbij ook samen met het Overijssels routebureau dat het wandelknooppuntennetwerk in Overijssel beheert.”

Toegangsbord bij Landgoed De Horte
Toegangsbord bij Landgoed De Horte

Mogelijkheden buitengebied beter gebruiken

De belangenbehartiging van Wandelnet richt zich niet alleen op de recreant die van elders naar Overijssel komt om er te gaan wandelen. Geert: “We vinden het een ‘must’ dat er ook in Overijsel meer wandelmogelijkheden komen voor de eigen bevolking. Gewoon omdat wandelen goed is voor je gezondheid. Het gaat dan om wandelen direct vanuit huis. Er liggen wat dat betreft mogelijkheden op de onderhoudspaden van de waterschappen, waar je prima over kunt wandelen. De komende jaren wordt ook het Nationaal Programma Landelijk Gebied provinciaal uitgewerkt en zullen er gronden vrijkomen. Daar komen dan ook mogelijkheden voor de wandelaar. We willen meepraten om daar een verbeterslag te maken.”

Wandelen langs het water? Loop eens een paar etappes van het Vechtdalpad!

Onderhoud wandelroutes door vrijwilligers

Het team belangenbehartigers Wandelnet in Overijssel bestaat uit vijf vrijwilligers. Geert de Groot is het centrale aanspreekpunt. Daarnaast onderhouden zo’n 80 vrijwilligers ruim 680 km aan Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW) en Streekpaden in Overijssel.

Nieuwsgierig naar wat vrijwilligers nog meer doen voor wandelen? Lees verder op 'vrijwilligers aan het woord'.

Meer weten over opkomen voor wandelen? Lees dit document 'zes punten voor wandelen in Overijssel'