NKL Heideslak SBB (6)
Bijna 25 jaar Heideslak op de Sallandse heuvelrug

Bijna 25 jaar Heideslak op de Sallandse heuvelrug

Al bijna 25 jaar hopt de Heidehopper “Heideslak” geruisloos over de Sallandse heuvelrug om toeristen te laten genieten van deze prachtige omgeving.

Rijdt stapvoets mee naar de top van de Noetselerberg op 60 meter hoogte en geniet van het prachtige uitzicht. Of verder nog, dwars door de bossen richting de Schaapskooi Twilhaar. Luister naar de gids/chauffeur die allerlei wetenswaardigheden over het gebied vertelt. Groenbezig.nl reed mee met de gidsen Jaap Wiersum en Jan Goossen. Er zijn 20 vrijwilligers actief als gids/chauffeur.

Oorsprong Heideslak

Oorspronkelijk was de Heideslak ontworpen om mensen die slecht ter been waren te vervoeren van en naar het toen nog verderop in de bossen gelegen Buitencentrum van Staatsbosbeheer, maar gaandeweg werd het een toeristische attractie. De Heideslak wordt veel gebruikt door mensen die slecht ter been zijn maar ook door groepen die meer over het gebied willen weten. In een slakkentempo waarbij regelmatig gestopt wordt om iets te vertellen toeren we door bos en hei.

De gidsen Jan Goossen (op de voorgrond) en Jaap Wiersum.
De gidsen Jan Goossen (op de voorgrond) en Jaap Wiersum.

Hoe werkt het?

Op de website (zie link aan het eind van het artikel) kun je alles vinden over de mogelijkheden met de Heideslak. Ook kun je daar reserveren voor een rit. De Heideslak kan maximaal 13 personen vervoeren maar men gaat uit van 7 personen zodat je ook ruim kunt zitten. Er zijn 3 soorten ritten, een korte rit van een uur naar het uitzichtpunt op de Noetselerberg, een lange rit van 2 uur waarbij de rit naast de Noetselerberg ook naar de schaapskooi Twilhaar gaat en themaritten waarover verderop meer. In de zomermaanden juni t/m augustus zijn er zelfs 2 Heideslakken tegelijk actief.

fotograaf Gert Jan Brandenburg, de Heideslak met passagiers onderweg
fotograaf Gert Jan Brandenburg, de Heideslak met passagiers onderweg

Pech Onderweg?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je pech onderweg krijgt. Het overkwam Jan Goossen, de accu’s vielen uit. Jan: “Gelukkig waren we dichtbij het speelbos dus mijn passagiers, een vader met dochters zijn daarnaartoe gewandeld en van daaruit terug naar het bezoekerscentrum gewandeld”.

De Heideslak werd door de boswachter op sleeptouw genomen en terug naar het bezoekerscentrum gesleept.

De gidsen hebben overigens een kaart met zone-indeling en kunnen aangeven waar ze zich in het terrein bevinden.

Zone-indeling traject Heideslak
Zone-indeling traject Heideslak

Van nachtzwaluw naar letterzetter, van vleermuizen naar een lanceerplaats voor raketten uit de tweede wereldoorlog.

Jan Goossen is het eerste deel van onze rit aan het woord. We zijn dan onderweg naar de top van de Noetselerberg en passeren daarbij al diverse interessante plekken waar je anders zo langsheen gelopen zou zijn. Een broedgebied voor de nachtzwaluw en waarom deze vogel precies dat gebied uitkiest.

Of het beeld van het desolate landschap dat getroffen is door dat minuscule kleine kevertje van ongeveer 5 millimeter, de Letterzetter. Dit kleine kevertje is in staat om complete bossen uit te roeien. Met name sparren zijn er gevoelig voor. Wat doet de natuurbeheerder er aan? Mooi is dat een eind verderop de gids, op een dode boomstam die gebruikt is als afzetting, de karakteristieke werkwijze van de Letterzetter kan laten zien.

Sporen van de letterzetter op een dode stam
Sporen van de letterzetter op een dode stam

Top Noetselerberg

De top van de Noetselerberg geeft je een weids uitzicht over het uitgestrekte heuvelachtige heidelandschap. Je kunt kilometers ver kijken. Met dat uitzicht is het bijna niet voor te stellen dat maar een paar kilometer verderop het Reggedal ligt waar de rivier de Regge prachtig door het landschap meandert. De regio heeft wat dat betreft veel te bieden.

Uitzicht vanaf de top van de Noetselerberg
Uitzicht vanaf de top van de Noetselerberg

Schaapskooi Twilhaar

Gids/chauffeur Jaap Wiersum is als vrijwilliger ook actief bij de schaapskooi. Hij verricht daar onderhoudswerkzaamheden. Jaap: “Nu zijn we druk bezig om de hooischuur zodanig te verbouwen dat er ook vergaderd kan worden en er komt een uitgiftepunt van koffie. Deels gebeurt dat met professionele krachten en deels met vrijwilligers”.

Schapen bij de schaapskooi Twilhaar
Schapen bij de schaapskooi Twilhaar

Themaritten

De themaritten lijken zeer de moeite waard om te doen. De namen van de ritten prikkelen de fantasie: Schemertocht, Ochtendgloren, Vogelexcursie, Nachtzwaluw, Langste dag, Reeënexcursie en Paddenstoelentocht. Stuk voor stuk zijn het ritten die je wilt meemaken. Kijk ervoor op de link onderaan dit artikel.

Zonsondergang op de Sallandse heuvelrug
Zonsondergang op de Sallandse heuvelrug

De Heideslak, een leuke en interessante activiteit om te doen. Op naar het 25-jarig jubileum.

Onderstaand een link naar de website van Staatsbosbeheer over de Heideslak