IMG_7301

Recensie “Van tegeltuin naar jungle”

In deze tijd van duurzaamheid, vergroenen en biodiversiteit komt een boek dat je op een praktische manier helpt dit te realiseren op het juiste moment.

Katja Staring-journalist, blogger, fotograaf en Instagrammer die al meerdere boeken op haar naam heeft staan, kocht eind 2021 een huis met een ‘stenen tuin’. Ze gaf zichzelf de opdracht om er een fijne leefbare jungle met ruimte voor mens, plant en dier van te maken. Ze haalt de tegels er één voor één uit en beschrijft hoe ze te werk gaat om dit doel te realiseren. Ze begint met uitleg over de ecologische voetafdruk, uitleg over tegels, materiaal en hoe je een eerste plan maakt. Van eenvoudige praktijk: ‘hoe wip en splits je tegels’ tot aan hergebruik en de uitleg over ecokathedralen. Over zand onder je tegels en bestrating tot aan het maken van een kruidenspiraal. Waar mogelijk hergebruikt Katja alle materialen uit haar oude tuin en geeft tips en adviezen waar je zo duurzaam mogelijk materiaal vandaan haalt om de nieuwe tuin te vullen. Ze heeft veel projectvoorbeelden en laat andere duurzame tuinierders aan het woord. Perzikstenen, blakerhout, zeewierdaken, bouwen met snoeiafval, takkenrillen, insectenhotels, regenwateropvang en gebruik, eetbare planten, touwvlechten met planten, terrassen en paden, wadi’s: het komt allemaal aan bod in dit boek.

Naast vele verhelderende en verduidelijkende foto’s staan er ook prachtige kleurrijke illustraties van de hand van Petra Baan in het 204 pagina’s tellende boek.

Het fijne aan dit boek is dat het makkelijk leest en praktisch opgezet is. De inhoudsopgave is verdeeld in de hoofdstukken: ‘Hergebruik’, ‘Tegels eruit’, ‘Water erin’, ‘Groen erin’, ‘Dieren erin’ en ‘Plantenlijst en adressen’. De plantenlijst en adressen zijn zeer uitgebreid en maken dat de 28 projecten die in het boek beschreven staan voor iedereen bereikbaar en haalbaar zijn.

Tekst en foto’s: Katja Staring, illustraties: Petra Baan, https://dailygreenspiration.nl,  204 pagina’s, KNNV uitgeverij: www.knnvuitgeverij.nl, ISBN 9789050118941, € 24,95 paperback.