beerze 03
Natuurwerkgroep Beerze aan het werk

Succesvolle doorstart Natuurwerkgroep Beerze

Opeens bestaat je werkgroep uit nog maar een paar mensen. Herken je het? Het overkwam Geke, Bert en Herman van de natuurwerkgroep Beerze. Maar ze wisten het tij te keren. Sinds september vorig jaar is er weer een enthousiaste ploeg aan het werk in de natuurgebieden van Landschap Overijssel ten zuiden van Mariënberg. Hoe kregen ze dat voor elkaar?

Benader mensen uit je directe omgeving

Een tijd terug zag het er niet goed uit voor de natuurwerkgroep Beerze. De coördinator stopte, een flink aantal leden volgde. Er bleven maar drie mensen over. Wat te doen? Ze wilden door, maar hoe? Geke was een van die drie vrijwilligers. Inmiddels mag ze zich de nieuwe coördinator van de groep noemen. Geke: ‘”We hebben in onze eigen omgeving actief mensen benaderd, mensen waarvan we wisten dat het natuurliefhebbers zijn. We hebben letterlijk aangebeld met de vraag of ze zin hadden om mee te doen. Dat werkte. Later leverden de Natuurwerkdag en de website van Landschap Overijssel ook nog twee nieuwe mensen op.”

Opslag verwijderen met zaag en spade
Opslag verwijderen met zaag en spade  -  Britta Schmidt

Goed overleg met de terreinbeheerder

Het is koud als ik de groep in het bos even buiten Marienberg tref. Maar dat lijkt niemand iets te deren. Ik zie warme mutsen, blozende wangen en blije gezichten. Geke: “We werken eens in de veertien dagen op donderdagochtend, ergens op een terrein van Landschap Overijssel. Als vrijwilligers mogen we helaas niet meer in Natura 2000 gebieden werken, maar terreinbeheerder Evert Dijk heeft een mooie lijst met klussen gemaakt in gebieden eromheen. Ik kijk per keer waar we aan de slag gaan. Je kunt niet altijd overal werken. Het is nu in bepaalde gebiedjes te nat. Daarom werken we hier in deze laan vlakbij Huis Beerze. Hier moet de opslag zoals de Amerikaanse vogelkers weggehaald tussen de hoge Amerikaanse eiken langs de laan”.

Koffie drinken in de schaapskooi
Koffie drinken in de schaapskooi  -  Britta Schmidt

Vraag hulp van anderen

Halverwege de ochtend is het tijd voor koffie. Die staat al klaar in de kleine, rietgedekte schaapskooi. Zijn er werkgroepen met een mooier onderkomen? Ik betwijfel het. Aan tafel zit ook Herman Niewerth, coördinator van de eikenhakhoutbrigade Vasse. Hij werkt mee, maar is voornamelijk aan de groep toegevoegd om de herstart te ondersteunen. Geke: “Daar zijn we blij mee. We maken dankbaar gebruik van zijn kennis en ervaring. Alleen al zijn aanwezigheid is gewoon een fijn gevoel als je zoals wij hier alles nog een beetje moet leren. Hij blijft meewerken tot het eind van ons werkseizoen, 15 maart. Vanaf komende september als we verder gaan, doen we het helemaal zelf.”

Schaapskooi voor pauze
Schaapskooi voor pauze  -  Britta Schmidt

Meer vrouwen welkom

Rondkijkend langs de tafels zie ik tussen de mannen maar een andere vrouw zitten. Het is Klaartje. “Geke wilde wat vrouwenversterking en heeft mij gevraagd. Ik was net met pensioen, het nieuwe huis was klaar en ik houd van buiten zijn. Dus ja! Het is gewoon heerlijk om te doen. Ik doe alle klussen behalve veel scheppen. En om de week bevalt me ook prima. Een weekje er even tussenuit zoals ik dat volgende week doe is dan ook geen probleem.” Ondertussen wordt de tafel opgeruimd. Het is voor de groep weer tijd om aan de slag te gaan. De mutsen gaan weer op, de kruiwagen vol zagen en spades wordt opgepakt en de groep vertrekt. Terug naar de laan. Lekker aan het werk.

Zin om Landgoed Beerze eens te verkennen? Maak een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het huis Beerze. Je vindt de wandelroute op Landgoed Beerze.