foto krokus voorjaar

De Lente roept: 5x buiten doen

De lente is hét seizoen dat de periode van buitendagen inluidt. Je merkt het gelijk aan de ontluikende natuur. De fijnere temperaturen en meer licht maken het makkelijker om meer buiten te zijn en meer buiten te doen. Met welke lente-activiteiten in de buitenlucht help je de natuur het meest? Groenbezig geeft je graag wat tips. Lekker aan de slag met deze top 5, lekker naar buiten in de lente.   

1. DOE NIETS en help zo de dieren

Deze eerste tip klinkt gelijk wat tegenstrijdig, hoe zit dat? Nou, zo! Vaak wil je na de winter lekker aan de slag met opruimen in je tuin. Maar als je dat te snel doet, verstoor je het leven dat in je tuin nog aan het overwinteren is. Denk bijvoorbeeld aan insecten en hun larven die in het dode plantenmateriaal nog hun woonruimte hebben. Daarom is het slim om oude planten zo lang mogelijk te laten staan. En ook voor het eerste spontaan opkomende groen als speenkruid, vogelkers en dovenetel geldt: lekker laten staan. Het zijn juist deze planten die de eerste tijd de vroege hommels, wilde bijen en insecten voorzien van voedsel.

Staan jouw oude plantresten in de weg en blokkeren ze het nieuw opkomende groen? Dan is het wél handig om de oude resten op te ruimen. Door het afgeknipte materiaal nog ergens te laten rusten voordat je het definitief weggooit, geef je de winterbewoners de kans een nieuw onderkomen te zoeken.

  • Vroeg groen: speenkruid
  • Vroeg groen: vogelmuur
  • Vroeg groen: paarse dovenetel

2. DOE IETS voor dieren

Naast de dingen die je beter (nog) niet kunt doen in je tuin, is er gelukkig ook tuinwerk in de buitenlucht dat je juist in de lente wel kunt doen. Het is een mooi moment om bloemen te zaaien, zodat je en de insecten hier in de zomer van kunt genieten. En ook als je nieuw groen wilt planten, is dit een goede tijd. Door te kiezen voor inheemse, biologische planten help je de insecten het meest. Inheemse en biologische planten zijn in Overijssel op steeds meer plekken verkrijgbaar. Ga bijvoorbeeld eens langs bij natuurlijke kwekerij Decohof of bij Holsto Tuinen & Buitenleven, het eerste biologisch gecertificeerde groencentrum van Nederland.

Heb je geen eigen ruimte voor groen? Wie weet kun je samen met bijvoorbeeld de buren een stuk gemeentelijk groen adopteren en daar inheems aanplanten.

3. BOUW voor dieren

Lente staat voor het begin van nieuw leven en daar hebben dieren hun ruimte voor nodig. Je helpt ze door ruimte te geven. Met nestkastjes en insectenhotels maak je de groenbewoners blij! Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar als je toch buiten en bezig bent, is het net zo leuk om ze zelf te maken. Zo vind je bij de Vogelbescherming een duidelijke werkinstructie om zelf een nestkast te maken. Over het maken van een bijenhotel en een insectenhotel lees je hier meer.

Maak zelf een insectenhotel
Maak zelf een insectenhotel

4. Ga buiten op pad

Trek je wandelschoenen aan en ga op pad. Benut het heerlijke weer om te genieten van al het moois in Overijssel. En nu het weer kan, houd je jouw pauzemoment natuurlijk bij de lokale horeca die je onderweg tegenkomt. Zoek je nog inspiratie voor een route? Kies dan eens voor een van deze wandelapps en ontdek nieuwe gebieden zonder te verdwalen.

5. Inspireer anderen!

Door anderen te laten zien hoe fijn het is om weer buiten te zijn, geef je vast en zeker inspiratie. Deel daarom jouw mooie buitenmomenten tijdens de lente, zodat er steeds meer mensen mee naar buiten komen. Een van de handigste manieren is om dit via social media te doen. Je kunt bijvoorbeeld #groenbezigindelente als aanvulling op je berichten gebruiken. Of tag het account van Groenbezig in je bericht op Instagram. Word op Facebook lid van een van de groene groepen en deel je eigen nieuws en informatie, bijvoorbeeld bij de pagina's van Groenbezig en bij Groen Overijssel Als je op Facebook zoekt op ‘Natuur in’ kan je ook kiezen voor een groep uit jouw regio.

We zijn benieuwd: hoe geniet jij van buiten in de lente?

Dit artikel is een co-creatie van Erik de Kruif en Mariska Brouwer.