Achter de schermen: depotbeheer
Wat hebben een bedrijfsarts, een beleidsmedewerker van het ministerie van Landbouw, een onderhoudsmonteur machinebouw en een manager onderhoud Hoogspanningstations gemeen naast het feit dat ze allemaal gepensioneerd zijn? Juist... ze zijn vrijwillig depotbeheerder op De Horte, thuisbasis van Landschap Overijssel.
Landschap Overijssel plaatste onlangs een artikel op groenbezig.nl met de titel: ‘Dit gereedschap verlangt ernaar om geleend te worden’. Groenbezig.nl begrijpt dat heel goed na een jaar Corona maar wie zitten daar nu eigenlijk achter? Er is kennelijk veel extra’s gedaan dit afgelopen jaar om het werk in het veld makkelijker te maken en het gereedschap nog beter en veiliger op te slaan. Groenbezig.nl ging kijken op het depot op landgoed De Horte in Dalfsen waar Landschap Overijssel kantoor houdt.
Welkom in het depot
In het depot kunnen vrijwilligers van natuurwerkgroepen gereedschappen lenen zoals boomzagen, harken batsen spades etc. Als ze gereedschap komen ophalen rijden ze een fraaie lange oprijlaan op. Aan het einde van de prachtige laan staan enkele schuren. Daar aangekomen zie ik een minstens 10 aanhangers staan. Er zijn er zelfs nog wel meer begrijp ik van de heren depotbeheerders.
Ik heb afgesproken met Ab Dekker, één van de beheerders op de Horte, hij is die ochtend samen met Hans Ruiter en Wim Leneman aan het werk in het depot. De vierde man, Minne Bouta ontbreekt deze ochtend.
Deze vier mannen hebben bij elkaar opgeteld meer dan 30 jaar ervaring in het depotbeheer. Wim Leneman (links op de foto) werkt al vanaf 2007 als depotbeheerder. Ab Dekker (midden) doet dit werk al sinds 2018 en Hans Ruiter (rechts) sinds 2017. Minne de vierde, niet aanwezige beheerder is ook al sinds 2013 actief als depotbeheerder. Een ervaren groep beheerders dus. Daar komen nog drie andere depotbeheerders bij die depots beheren in Bornerbroek en De Lutte.
Maar het is niet alleen een ervaren team dat daar werkt, het is ook een gezellig en gemotiveerd team. Er wordt stevig doorgewerkt maar er is ook tijd voor gezelligheid merk ik als ze later aan de koffie zitten samen met Henri Kroes de tuinman van de Horte.
Het hele jaar door werken ze twee ochtenden per week in het depot. Alleen de laatste week van oktober is het alle hens aan dek. Dan werken ze de hele week om al het gereedschap voor de landelijke natuurwerkdag uit te kunnen leveren.
Als ik vraag wat ze gedaan hebben voordat ze met pensioen gingen sommen ze met een brede grijns hun voormalige werk op (zie intro). Ze hebben er duidelijk lol in dat ze uit totaal verschillende hoeken komen en nu samen een onderhoudsteam vormen.
Het werk in het depot
Waar bestaat het werk dan uit? Het werk begint bij de reserveringen van het gereedschap. Nu gaat dat nog op papier vertelt Ab, maar we gaan digitaal binnenkort. Alle reserveringen worden klaargezet en eventueel afgeleverd. Waar nodig wordt instructie gegeven voor het gebruik van het materiaal en de aanhanger. Het accent ligt daarbij duidelijk op veiligheid.
Bij terugkomst wordt al het gereedschap weer nagelopen en gecontroleerd. Zo nodig wordt het schoongemaakt, ingevet en gerepareerd, zodat het gereedschap voor de volgende gebruiker weer beschikbaar is.
Veiligheid
Alle depotbeheerders hebben ook een keuringscertificaat om ladders te mogen keuren en mogen dus de verplichte jaarlijkse controle op ladders uitvoeren. Elektrisch gereedschap wordt door een beroepskracht van Landschap Overijssel gekeurd.
Op diverse plekken in de provincie is gereedschap opgeslagen bij lokale natuurwerkgroepen. Al dat gereedschap komt tenminste één keer per jaar retour naar één van de drie depots om daar volledig gecontroleerd en onderhouden te worden volgens de wettelijke eisen die hieraan gesteld worden. Het uitlenen van goed en veilig gereedschap beschouwen de depotbeheerders als hun kerntaak.
Rondkijkend in het depot ben ik onder de indruk van de geordende wijze waarop het gereedschap is opgeslagen. Ik heb ontzettend veel waardering voor deze groep vrijwilligers. Achter de schermen maken zij het vrijwilligers die in de natuur werken mogelijk dit met goed en veilig gereedschap te doen.
Ik volg met de camera de mannen een tijdje om een leuke serie te krijgen voor een slide-show waarmee ik dit artikel eindig.