gereedschapsdepot-deventer-bert-rene-brinkman-

Cor Hanekamp - in memoriam 1935-2020

Op 6 januari 2020 is Cor Hanekamp overleden. Jarenlang was hij de drijvende kracht achter natuurwerkgroep De Groene Knoop in Deventer en namens Landschap Overijssel de voorman van het gereedschapsdepot Deventer. Ook heeft hij meer dan 30 jaar amfibieƫn overgezet, kamsalamanders gemonitord en de natuur rondom Schalkhaar actief gekoesterd. Wij missen hem zeer.

Douwelerkolk zichtbaar mooier dankzij Cor

Ik leer Cor kennen toen in Deventer een werkgroep van de vrijwilligerscentrale verzelfstandigd moest worden. Landschap Overijssel omarmde het initiatief van Cor en Ank van de Meulen. Deze werkgroep werd de Groene Knoop die sindsdien op woensdag en donderdag natuur en landschap rondom Deventer beheerde. Van de knotwilgen langs de ijssel, tot de Oostermaet, was deze groep de redder van vleermuizen en vleermuiskelders, van heggen, klokjesgentiaan en boomgaard, en van hun favoriete gebied: de Douwelerkolk.

Toen het depot van de Deventer-Roemenie stichting in brand was gestoken hebben we samen een nieuwe aanhanger met gereedschap geregeld. Dit was het begin van gereedschapsdepot Deventer. De Natuurwerkgroep de Groene Knoop was het mooie voorbeeld van samenwerking: op een werkdag kon gewerkt worden op een terrein van st IJssellandschap, in kleren van Staatsbosbeheer, met gereedschap van Landschap Overijssel, terwijl het snoeihout werd opgehaald door de gemeente. Cor was daarin de trotse spin in het midden.

Bevlogen kon hij vertellen over zijn activiteiten. Over paddentrek, over de verdwenen heg bij het ziekenhuis, over de Kiekenbelt, over Roemenie. Hij heeft veel gerealiseerd. Zijn opvolgers bij de Natuurwerkgroep hebben de kennis en vaardigheden van Cor gaandeweg kunnen overnemen. Deventer is veel dank aan hem verschuldigd.

Erik de Kruif