gedeputeerde opent de natuurwerkdag 2024
Gedeputeerde Martels hanteert de zaag

Gedeputeerde Martels helpt mee op Natuurwerkdag

“Ik werk graag mee”. Dat zei Maurits van Martels, Overijssels gedeputeerde Landbouw en Natuur afgelopen zaterdag 2 november bij de aftrap van de jaarlijkse Natuurwerkdag. Plaats van het gebeuren was het Rechterense Veld, een mooi natuurgebied even buiten Dalfsen. Zijn toezegging viel in goede aarde. Ook de welpen en scouts van d’Alflandgroep stonden te popelen om aan het werk te gaan. En dus werd er niet veel meer gepraat; de werkhandschoenen gingen aan, de zagen werden uitgedeeld en helmen opgezet. De natuurwerkdag 2024 was van start. Niet alleen in Dalfsen, maar op in totaal 45 locaties verspreid over heel Overijssel gingen vrijwilligers in de natuur aan de slag.

schouts komen helpen
schouts komen helpen  -  Hennie de Joode

Traditie van meewerken

Wim Lengkeek en Leo Meesters, beide vrijwilliger bij Landschap Overijssel, begeleiden de dag op het Rechterense Veld. Ze zijn enthousiast over de samenwerking met de scouts. “We houden de natuurwerkdag hier al sinds 20 jaar en de scoutinggroep is er elk jaar bij betrokken. Er zijn leiders die hier als kind al hebben mee geholpen. Zoiets creëert betrokkenheid, zo’n groep krijgt een band met het gebied. Kinderen laten hun ouders zien waar ze hebben gewerkt en zijn er trots op.“ De leden van de scouting groep weten dan ook heel goed wat ze hier komen doen. “Om de heide te beschermen”, roepen ze in koor. ”Anders wordt het allemaal bos.”

met elkaar aan de slag
met elkaar aan de slag  -  Hennie de Joode

Trekken en zagen

Wim en Leo vertellen in het kort waar en hoe wordt gewerkt en dan kan iedereen, ook de gedeputeerde, aan de slag. De welpen, de jongsten van de groep, trekken de boompjes met behulp van houten scharen uit de heide. Lukt dat niet, dan komt een ouder met een schep helpen. Als snel worden wangen rood, broeken modderig en laarzen nat. Verderop zagen de oudere scouts grotere dennen en ook een enkele berk om. “Dat is nog niet gemakkelijk”, zeggen twee jongens hijgend. Want hoe krijg je zo’n grote trekzaag regelmatig heen en weer? Gelukkig zijn er de vrijwilligers van Landschap Overijssel om te helpen.

Een heel handig apparaat
Een heel handig apparaat  -  Amber de Jong

Heide keert terug

Er wordt de hele dag gewerkt, tussendoor is er tijd voor soep en broodjes. Heeft een enkele dag hier werken effect op de natuur? “Zeker”, zegt Wim Lengkeek. “We doen dit inderdaad maar eenmaal per jaar. Maar omdat we het hier al zo lang doen, zien we echt resultaat. De heide is hier terug aan het komen en we zien ook weer bijzondere soorten verschijnen, zoals de blauwe gentiaan, wolfsklauw en zonnedauw. Ook zandhagedissen komen hier weer voor.” Het gebied is onderdeel van Landgoed Rechteren dat het eigen bos voornamelijk voor houtproductie gebruikt maar dat ook graag deze kleinschalige heideveldjes en vennetjes wil behouden. De rentmeester steunt de natuurwerkdag dan ook van harte en doneert jaarlijks de ‘koek en zopie’ voor de deelnemers.

Goed gereedschap helpt
Goed gereedschap helpt  -  Britta Schmidt

Overal in Overijssel

Ook Marja van Harten, medewerker vrijwilligers bij Landschap Overijssel, is erg blij met het enthousiasme dat ze ziet en de vele handen die meewerken. Niet alleen hier, maar overal in de provincie. “Sommige locaties doen elk jaar mee. Maar er zijn ook elk jaar nieuwe klussen”, zegt ze. “Dit jaar deden bijvoorbeeld twee natuurbegraafplaatsen voor het eerst mee. Voor elke natuurwerkdag geldt: wie een groene klus heeft kan zich aanmelden. Zo is er voor iedereen altijd wel een klus.”

De catering komt
De catering komt  -  Amber de Jong