koppel p7070302kopie

Natuuractiviteitencentrum De Koppel Hardenberg

De Koppel in Hardenberg is een natuuractiviteitencentrum gelegen aan de bijzonder fraaie rand van Hardenberg. De rivier de Vecht en de Molengoot komen ter hoogte van De Koppel samen. Het natuurgebied heet Het Vechtpark.Het deel rond De Koppel heeft een wat ruig karakter als overgangszone naar het buitengebied waar het water van de Vecht zijn weg vervolgt via het Zwartewater naar het IJsselmeer. Ik interview Margreet Rozemuller één van de gastvrouwen van De Koppel.

Welkom bij De Koppel

Nico Kloek

Ik heb een afspraak met Margreet gemaakt om me meer te laten vertellen over haar vrijwilligerswerk voor De Koppel. Omdat Ik een kwartier te vroeg ben ga eerst nog even buiten foto's maken van het gebouw en de prachtige koppeltuinen. Als ik 10 minuten later binnenstap wacht Margreet me al op bij de voordeur. Welkom, wil je koffie of thee? Ze wijst me naar een plaats in de serre maar voordat ze met koffie aankomt schiet ik al weer overeind omdat ik buiten wel iets ontzettend moois zie. Twee paarden in een knalgele bloemenpracht in de wei. Met excuses hol ik naar buiten, voor sommige foto's moet je het moment pakken. Onder dit artikel komt het prachtige beeld terug bij de fotopresentatie, Gewoon zichtbaar vanuit de serre van De Koppel. Teruggekomen excuseer ik me nogmaals bij Margreet en kunnen we iets verlaat toch het gesprek starten.

Margreet voor de toegangsdeur van De Koppel
Margreet voor de toegangsdeur van De Koppel

Gastvrouw wat houdt dat in?

Voor mij zit een jonge vrouw van 28 jaar. Op mijn vraag hoe ze gekomen is tot dit vrijwilligerswerk antwoord ze dat ze is 'blijven hangen' na een stage 7 jaar geleden.

Als gastvrouw heeft ze 1 keer per maand dienst op zaterdagmiddag. Daarnaast begeleidt Margreet schoolklassen die een bezoek komen brengen aan De Koppel.

Margreet vertelt: "het werk als gastvrouw is heerlijk afwisselend, je heet bezoekers welkom, geeft uitleg over exposities of spellen, en je helpt bij activiteiten als dat nodig is, bijvoorbeeld bij het uitpluizen van uilenballen".

De gastvrouwen zorgen er ook voor dat alles in het gebouw er netjes en verzorgd bijligt (exposities, natuurontdekhoek enzovoort)

De bezoekers hebben de mogelijkheid om iets eetbaars of een drankje te kopen. Van koffie en thee, tot biologische sinas en zelfs een biertje is mogelijk. Ook dat wordt door de gastvrouwen verzorgd.

Op het moment dat ik er ben gaat de wissel-expositie over Dino's, dit in het kader van het themajaar 'Dinosauriers'. Als ik even later rondgeleid word zie ik dat er ook speelgoed dino's opgesteld staan in het kabouterbos. Dit is een kleine uitstalling over hoe kabouters leven in het bos. Dat zoiets de fantasie prikkelt van kinderen moge duidelijk zijn. Margreet vertelt glimlachend over de reactie van een zeer jonge bezoeker " Dat is heel gevaarlijk voor de kabouters! De dino's eten ze op hoor"

De 5 jarige Liena Spijkers bezoekt het kabouterbos met dino's
De 5 jarige Liena Spijkers bezoekt het kabouterbos met dino's

Schoolklassen

Het werken met schoolklassen is weer heel anders. Er worden voor elke expositie nieuwe lesbrieven gemaakt. Die gebruiken we voor het begeleiden van klassen vertelt Margreet. De lesbrieven voor groep 1 of 2 zijn natuurlijk heel anders dan voor de groepen 7 of 8. Bij het maken van de lesbrieven wordt gekeken welke spellen cq activiteiten passen bij de betreffende expositie. Ook is er altijd een spel in de natuurontdekhoek. Een regelmatig terugkomend spel is natuurbingo. Een bingovorm met foto's van dieren en planten.

Overigens zijn er verschillende mogelijkheden om in De Koppel vrijwilligerswerk te doen. Sommige vrijwilligers doen de verjaardagsfeestjes die je hier ook kunt houden en anderen doen de kindermiddagen die er regelmatig zijn.

Waterdiertjes vangen

De waterrijke omgeving van De Koppel geeft natuurlijk prachtige mogelijkheden om waterdiertjes te vangen. De gastvrouwen geven als je dat vraagt een schepnetje en een zoekkaart mee. Je krijg dan uitleg hoe e.e.a. werkt en er wordt op toegezien dat een volwassene b.v. een van de ouders als begeleider meegaat. Het is niet de bedoeling dat je dit op de aanlegsteiger doet zoals de jongedame op onderstaande foto dat doet. Waterdiertjes mag je vangen in de waterpartij in de Koppeltuin zelf.

waterdiertjes vangen
waterdiertjes vangen

De omgeving van De Koppel

Zoals onderstaande foto laat zien leent de omgeving van De Koppel zich ook voor een leuke wandeling of fietstocht. Als een groene long slingert het Vechtpark zich door Hardenberg heen, daarbij de Vecht volgend.

Het Vechtpark
Het Vechtpark

Foto-impressie

Ik kan het natuurlijk niet laten om u onder dit artikel via een foto-impressie nog even mee te laten genieten van al het moois dat ik tegenkwam tijdens mijn bezoek aan De Koppel. Door onder onderstaande foto's op de bolletjes te klikken krijgt u een indruk van De Koppel en zijn omgeving.

 • De Koppel met zijn prachtige muur van slooppuin en het sedumdak
  De Koppel met zijn prachtige muur van slooppuin en het sedumdak
 • De schoonheid van de omgeving
  De schoonheid van de omgeving
 • koppel De uitkijkpost over het sedumdak
  koppel De uitkijkpost over het sedumdak
 • koppel Uitlegbak sporen in het wild
  koppel Uitlegbak sporen in het wild
 • koppel Vind ik dit wel leuk? Bah!
  koppel Vind ik dit wel leuk? Bah!
 • Het blotevoetenpad
  Het blotevoetenpad
 • De waterpartij in de Koppeltuinen
  De waterpartij in de Koppeltuinen
 • De buren
  De buren