Natuurwerkochtend 11 september 2021 Erve Middelkamp 11
Wilbert Kallenberg

Een kamsalamander op Erve Middelkamp

IVN Oldenzaal-Losser werkt al jaren mee aan het onderhoud van natuur en landschap in de omgeving van Oldenzaal. Zo ook op deze 11e september 2021, toen we op Erve Middelkamp, een terrein van Natuurmonumenten aan de slag waren met het hooien van een nat stuk beekdal dat hier De Kleine Hel wordt genoemd. Een (fotografisch) verslag van onze ontdekking ...

Het hooi ligt op rillen
Het hooi ligt op rillen  -  Wilbert Kallenberg

Van Hel naar hemel

Vele droge, warme dagen gingen vooraf. Het hooi was lekker gaan drogen en toen . . . Toen meende Pluvius zich weer eens te moeten laten gelden. Met volle instemming werd de regen door onze tuin begroet, maar wij als hooiers waren iets minder amused. Het werd er een stuk (in)spannender door.

Een flinke groep van zo’n 25 vrijwilligers stak de handen uit de mouwen en ging voortvarend te werk. Niet te hooi en te gras, maar met een door Rob uitstekend ingeschatte systematiek van rijen rillen leggen, werd de kleine hel tot een grote hemel omgevormd.

Dank ook aan de vrijwilligers die namens natuurwerkgroep EnHOe hebben meegeholpen.

Vliegend tapijt
Vliegend tapijt  -  Wilbert Kallenberg

Kamsalamander

Na de koffiepauze was het tweede stuk voor de geroutineerde ploeg met ook nog enkele zeer welkome nieuwelingen, opnieuw een flinke opgave, die beloond werd met een prachtige vondst. Voor hem en haar worden hele projecten opgezet, poelen gegraven. Wat fijn dat een vertegenwoordiger acte de présence gaf. Na een kleine fotosessie van mijnheer de kamsalamander, hebben we hem weer in zijn geliefde biotoop teruggezet. Ongetwijfeld heeft hij zijn medefamilieleden ingelicht over het heilzame werk dat deze dag verricht werd.

Wij genoten nog van de heerlijke soep en broodjes, ons aangereikt door Rob Meulenbroek van Natuurmonumenten, die deze dag weer prima verzorgd had.

kamsalamander in beeld gevangen
kamsalamander in beeld gevangen  -  Wilbert Kallenberg
  • Wilbert Kallenberg
  • Wilbert Kallenberg
  • Wilbert Kallenberg
  • Wilbert Kallenberg
  • Wilbert Kallenberg
  • Wilbert Kallenberg