Groenadoptie in de praktijk

Wat kan je doen als groene vrijwilliger in je eigen omgeving? Vandaag zoek ik inspiratie bij Jorim en Annemarie van vrijwilligersgroep Gerenlanden Oost in Zwolle.

door Lidewij Disbergen, redactieteam Groenbezigt

Adoptie van gemeentelijk groen

En wat wonen zij op een heerlijk plekje! Een mooie groene tuin, grenzend aan water en met uitzicht op bomen en struiken. Alle twee hebben ze groene vingers en die gingen kriebelen bij het zien van het plantsoen achter hun huis. “We kijken op het plantsoen uit en wilden het graag mooier inrichten. Met meer variatie, meer bloemen en bessen voor vogels, kleine zoogdieren en insecten” zegt Annemarie die bij Landschap Overijssel werkt.

Adoptie plantsoen
Adoptie plantsoen

Een voorbeeld voor het opzetten hadden de twee al door de vader van Jorim. Hij is al jaren actief bij het beheer van het Beatrixpark in Almere. “De gemeente Zwolle wist in eerste instantie niet goed hoe om te gaan met bewoners die zelf actief werden in het openbaar groen” vertelt Jorim die hydro-ecoloog is bij Ecogroen. “Rond 2012 veranderde dit en werden er participatiemedewerkers aangesteld en konden we het plantsoen als buurt gaan beheren. Natuurlijk moest het wel goed geregeld worden, met een adoptieplan en de garantie dat buren het ermee eens waren.”

Van chef-kok tot vogelaar

Inmiddels is Vrijwilligersgroep Gerenlanden Oost uitgegroeid tot een actieve groep buurtbewoners. De kerngroep bestaat nu uit 6 buren, een divers clubje mensen die om verschillende redenen mee doen. “Een van de buren werkt als chef-kok en vindt eetbare planten bijzonder interessant. Een andere is vogelaar en wil graag een plantsoen waar het hele jaar door vogels op af komen.” Annemarie vertelt dat ze zich ook als vrijwilligersgroep hebben aangemeld bij Landschap Overijssel. “Op deze manier kunnen we als buurt gereedschap lenen en advies krijgen.”

Bloemenzee

Samen met de buurt maakten ze een plan en kon het tweetal hun visie kwijt. Jorim vindt het leuk om zijn specifieke soortenkennis en ervaring in het vrijwilligerswerk in te zetten. Annemarie is in haar werk veel bezig met bloemenweides en is enthousiast bezig het grasveld om te vormen naar een bloemenweide. En met resultaat! Het veldje is nu (in het voorjaar) nog groen, maar je ziet dat er veel verschillende planten groeien die voor een bloemenzee zullen gaan zorgen. De aanplant van een variatie aan struiken en bomen zorgt het hele jaar door voor bloemen en bessen voor allerlei dieren. Vorig jaar tijdens NLdoet heeft de buurt een bijzonder insectenhotel gebouwd en het hele grasveld ingezaaid met een inheems bloemenweidemengsel, met ondersteuning van het Oranje Fonds.

Sleedoornpage, puttertje en ijsvogel

Trots vertellen Jorim en Annemarie over bijzondere observaties. “Bijvoorbeeld de sleedoorn. Deze zeldzame vlindersoort komt in Zwolle met name in de stuiken langs de IJsselallee voor. Op diverse plekken in het plantsoen hebben we sleedoorns aangeplant en nu zien we de sleedoornpage ook hier!” Ook de aanplant van kaardebol heeft resultaat: er zijn weer kleurrijke puttertjes te zien. “Heel bijzonder is ook dat we de ijsvogel weer in de buurt zien. Deze is jaren weggeweest en profiteert vooral van de betere waterkwaliteit in de naastgelegen sloot.”

Geïnspireerd fiets ik weer naar huis. Geweldig dat je zo’n diversiteit kunt realiseren door samen met je buren aan de slag te gaan.

Deze column is geschreven door Lidewij Disbergen, vrijwilliger bij NMO. Dit voorjaar gaat ze op pad met groene vrijwilligers en ontdekt wat je als vrijwilliger in je eigen omgeving kunt doen.