De Bloeikaarten van Groene Loper, HofPower en Hofkracht
22 mei 2020, Internationale Dag van de Biodiversiteit. Ook in de gemeente Hof van Twente wordt deze dag goed gevierd. Hoe? Met Bloeikaarten: een serie kaarten, waarbij de voorkant door kinderen uit Hof van Twente getekend is en de kaart zelf van papier met bloemzaden gemaakt is. De kaart plaats je nat in de aarde, goed water blijven geven en de bloemen die dan tevoorschijn komen, dragen bij aan de biodiversiteit. Ina van de Riet en Marianne Hutten vertellen graag meer over hun samenwerking.
Door Mariska Brouwer
Even voorstellen
Ina (op de foto rechts) is geboren en getogen in de Hof van Twente. Naast haar mozaïekwerk en werk voor de Stadslandbouw is ze betrokken bij Groene Loper Hof van Twente. Marianne (op de foto links) is 5 jaar geleden in ‘Hof’ komen wonen en toen begonnen met HofPower. Met dit initiatief bedenkt en coördineert ze duurzaamheidsprojecten voor scholen. Die projecten worden opgezet in de breedste zin van duurzaamheid, met thema’s als energie, afval, water en biodiversiteit. “De vanzelfsprekendheid van duurzaamheid, dat is waar we met die thema’s aandacht aan geven”, legt Marianne uit.
Succesvol duo
HofPower en Groene Loper bundelen hun krachten via Hofkracht en zetten zo gezamenlijk groene projecten binnen Hof van Twente op. Daar begint ook de samenwerking tussen Ina en Marianne. “Wij willen allebei graag wat doen om te verbinden en te activeren, dat is onze basis. Eén van ons heeft een idee, daar gaan we verder mee aan de slag en dat zetten we dan door naar de betreffende wethouder. Vervolgens zoeken we er enthousiaste vrijwilligers bij. Het ontstaat eigenlijk vanzelf. Korte lijntjes en snel handelen zijn heel kenmerkend voor ons teamwork”, aldus Ina en Marianne.
Bloeikaarten
De serie Bloeikaarten is zo’n gezamenlijk project. “We organiseren dit voor het 3e jaar. Na eerdere aandacht voor de bij en de uil hebben we dit jaar gekozen voor de boom, dat sluit weer mooi aan bij het project 1,1 miljoen bomen van de provincie. Daarmee werd de vraag bij de tekenwedstrijd: stel je voor je bent een boom, wat is dan je droom? En dat wordt dan een boom die droomt of juist een droom van een boom. Heel leuk om te zien hoe dit op verschillende manier opgepakt werd”, vertellen Ina en Marianne.
Inspiratie
De opstart was al in gang gezet en toen brak de coronatijd aan. Waar alle andere projecten werden afgelast, kon dit project wél doorgaan. Met een kleine aanpassing, geïnspireerd door de ‘door-het-raam-foto’s’ van de Enschedese fotograaf Annabel Jeuring. Ina: “Zij begon al heel snel met het fotograferen van huishoudens in quarantaine, een kijkje door het raam. Het leek me leuk om dat te gebruiken voor de wedstrijd.” Zo gezegd, zo gedaan. Kinderen konden zich online aanmelden, zodat de 6-koppige jury van vrijwilligers uit de boomwerkgroep wist bij welke ramen ze mochten komen kijken. Marianne: “Het pakte heel goed uit, kinderen kwamen naar buiten en vertelden over hun tekening. Een extra dimensie, echt meerwaarde die we kunnen gebruiken bij volgende projecten.”
Sleutelwoord
De Bloeikaarten worden uitgedeeld in een bepaald deel van de gemeente. Dit jaar zijn de verbindingswegen tussen de kernen van de gemeente geselecteerd. Op 22 en 23 mei wordt bij ca. 1000 adressen een Bloeikaart bezorgd. Ina en Marianne: “Omdat het zo’n vreemde tijd is, hebben we dit jaar ook wat extra’s voor alle vrijwilligers en betrokken leerkrachten gedaan, zo’n 200 in totaal. Ook zij krijgen een Bloeikaart als hart onder de riem. Voor ons zijn de vrijwilligers namelijk ook echte verbinders, de kracht van Hof van Twente.”
En dat maakt de cirkel helemaal rond.
Prijzenpakket voor de winnaars: je tekening op een kaart, een eigen medaille en het prachtige boek “Het verborgen leven van bomen”
Ook aan de slag als vrijwilliger? Klik op de button en bekijk het aanbod: