aan het werk
Vogels tellen / Thirza Wesselink

In Vechtpark Hardenberg meer dan 1000 soorten geteld? Zeker weten!

Zijn er meer dan 1000 verschillende soorten te vinden in het Vechtpark, een stuk ‘nieuwe natuur’ door het centrum van Hardenberg? Het project werd een mooie samenwerking tussen De Koppel, NICHE en IVN Hardenberg/Gramsbergen. Het antwoord in 2019 was een volmondig 'ja’. Nu, vijf jaar later, wordt er opnieuw geteld. En het resultaat is weer verbluffend. Met de zomer bijna ten einde is het aantal van 1000 soorten nu al gehaald. "En het einde is nog niet in zicht", zegt Thirza Wesselink van IVN Hardenberg/Gramsbergen.

Nieuwe natuur dwars door Hardenberg

“We mogen ons in de handen wrijven met zo’n mooie, groene ader dwars door Hardenberg”, zegt Thirza. We zitten op een picknickbank bij De Koppel, het natuuractiviteitencentrum in Hardenberg. De ooit gekanaliseerde Vecht heeft hier weer de ruimte gekregen. Ze kronkelt weer, heeft flauwe oevers en laagtes waar water in en uit kan stromen, en wordt omringd door grasland waar planten en dieren weer de kans krijgen. Wandel- en fietspaden nodigen uit om het gebied te verkennen.

Nachtvlinders tellen
Nachtvlinders tellen  -  Thirza Wseelink

Van mus tot zeldzame roodkeelpieper

“We hadden gehoord van een 1000 soortendag in het Lauwersmeergebied”, vertelt Thirza, “en dachten: ‘dat doen wij hier ook’, maar we trekken voor het zoeken van al die soorten niet een dag, maar een heel jaar uit. En zo startte ons 1000 soorten project op 1 januari 2019. De eerste soort die werd ingevoerd waren meerdere grote Canadese ganzen. Gedurende het jaar nodigden we gespecialiseerde werkgroepen uit om jacht te maken op specifieke soorten, zoals bijvoorbeeld de N.O.N. oftewel Nachtvlinderen Oost Nederland om nachtvlinders te inventariseren. Alle waarnemingen werden geregistreerd op de website waarneming.nl. Van de algemeen voorkomende mus en reiger tot de zeldzame roodkeelpieper.”

Na gedane arbeid is het goed rusten
Na gedane arbeid is het goed rusten  -  Thirza Wesselink

Meer dan alleen tellen

Maar het ging niet alleen om het tellen van soorten, vertelt Thirza. “We wilden mensen hier laten zien wat er allemaal leeft in het Vechtpark, een door mensen aangelegd stuk ‘nieuwe natuur’. Met als achterliggende gedachte dat als je iets beter kent, je er ook beter voor zorgt. We organiseerden dus ook excursies en postten veel van onze bevindingen op de facebookgroep ‘Natuur in Hardenberg’. Mensen begonnen foto’s te sturen van hun waarnemingen met de vraag: ‘wat is dit’? Het project begon te leven. Eind 2019 stopte de teller op het indrukwekkende aantal van 1013 waargenomen soorten.”

Vechtpark
Vechtpark  -  Britta Schmidt

Waadpakken en haikubox

Nu, vijf jaar later, is het Vechtpark meer tot wasdom gekomen. De opgaande begroeiing langs watergangen is hoger, de graslanden worden gevarieerd beheerd. De bever, das en otter zijn teruggekeerd. “We tellen dit jaar weer soorten”, zegt Thirza, “en verwachten er meer te vinden. Zo is de korstmossenwerkgroep BLWG benaderd om te komen inventariseren. We beschikken ook over beter onderzoeksmateriaal; niet alleen waadpakken om in dieper water te kunnen zoeken, maar we hebben ook een haikubox, die automatisch vogelgeluiden herkent en determineert en 'Live traps' om muizen te vangen. De eerste dag van het jaar was het meteen raak met een mooie, speciale waarneming. In de populieren bij De Koppel bleken hoornaarvlinders te huizen, een nachtvlinder die ronde gaten in de stammen boort. Nu, tegen het eind van de zomer, staat de teller al weer op ruim 1000 waargenomen soorten. We hopen aan het eind van dit jaar misschien wel op 1500 te komen.” Kijk op waarneming.nl voor een overzicht van de waarnemingen.

Thirza Wesselink bij de lange ereprijs
Thirza Wesselink bij de lange ereprijs  -  Britta Schmidt

Nieuwe natuur goed voor biodiversiteit

We lopen nog even een stukje langs het water. Er ligt wat zand, recentelijk door de Vecht achtergelaten na de hoge waterstanden van de afgelopen tijd. Thirza wijst op de pootafdruk van een haas en op een plant met rechtopstaande aren: de bloeiende lange ereprijs, waardplant van de triangelbladroller. Zo maar hier, vlakbij het centrum van Hardenberg. Thirza: “Het gebied laat zien dat je ook in een stedelijke omgeving de biodiversiteit kunt verhogen door een gebied groen in te richten, met een afwisseling van rustige en meer drukken delen. Het is echt een voorbeeld voor de toekomst.”

Meedoen? Download de poster!