drenthepad-8-roden-eelderwolde-11kopiekopie

De prille lente in

Alhoewel we op dit moment voorzichtig moeten zijn door het Corona virus is het met strikte inachtneming van de regels waaronder 1.50 mtr. afstand houden van elkaar en in minimaal gezelschap zeker wel mogelijk om een leuke fietstocht of een wandeling te doen. Nico Kloek werkt als vrijwillig fotograaf bij meerdere landschappen en laat ons de lente door zijn ogen zien.

Beeldvrijwilliger en natuurfotograaf Nico Kloek neemt ons mee

Lofzang op de lente

Elk seizoen is prachtig maar in de lente komt de natuur weer tot leven. De sneeuwklokjes beginnen vaak in januari al te bloeien en niet lang daarna volgen de krokussen en de narcissen. Ze kondigen het voorjaar aan alhoewel er dan nog best een pak sneeuw kan vallen en het nog kan gaan vriezen. Bij buitenplaatsen, boerderijen en andere monumentale panden worden ze in verwilderde vorm aangetroffen. Stinzenplanten heten ze dan. In Overijssel zijn stinzenplanten bijvoorbeeld te vinden op landgoed Dickninge in het Reestdal. Maar ook buiten deze landgoederen kom je ze tegen. Vaak in een bosrijke omgeving. De bosanemoon is daar een mooi voorbeeld van.

bosanemoon
bosanemoon

Bloeiende struiken en heesters

In maart zijn de meeste bomen nog kaal alhoewel de treurwilg al wel een mooie lichtgroene bladkleur laat zien. De eerst struiken en heesters komen wel al in bloei zoals sleedoorn met zijn mooie witte bloempjes en de overbekende felgele forsythia.

sleedoorn
sleedoorn

De ooievaars keren terug van de trek

Voor mij is het echt een teken van het voorjaar als in februari/maart de ooievaars terugkeren van hun overwinteringsplek in Zuid-Europa of West-Afrika. Niet alle ooievaars trekken naar warmere gebieden, ongeveer 35% overwintert in Nederland.

Ooievaars maken hun nest klaar
Ooievaars maken hun nest klaar

Weidevogels

In februari keren de kievitten en scholeksters als eerste weidevogels terug van hun overwinteringsplek. In maart zien we ook onze nationale vogel de Grutto als één van de bekendste weidevogels terugkomen van zijn lange reis uit Noord-Afrika. De vogels hebben dan duizenden kilometers afgelegd om naar Nederland terug te keren.

Grutto
Grutto

Wat is de mooiste tijd van de dag om te wandelen of fietsen?

Ik ga graag op pad tijdens het "gouden uurtje" zoals fotografen dat noemen. Als de zon net op komt of tegen zonsondergang heeft de zon een warme gloed. Mijn tip: zoek de tabel zonsopkomst/ondergang op internet op en plan je wandeling fietstocht zodanig dat je het uur direct na zonsopkomst of het uur voor zonsondergang kunt meemaken op een zonnige dag. De kleuren van de omgeving veranderen dan echt zoals onderstaande foto laat zien. Deze foto heb ik in maart genomen op het landgoed Oxe nabij Deventer ongeveer 1 uur voordat de zon onderging. De bomen zijn nog kaal, de sleedoorn bloeit, het gele gras langs de oever van de Dortherbeek heeft een goudgele gloed gekregen en geeft daardoor met z'n spiegeling in het water deze foto net een extra accent.

Landgoed Oxe Deventer
Landgoed Oxe Deventer

Kievitsbloem

Begin april is de tijd van één van de mooiste bloemen in ons land. De tere kievitsbloem. In Overijssel kun je ze aantreffen nabij Zwolle en Hasselt langs de Overijsselse Vecht. Deze bolgewassen hebben het nodig dat hun groeigebied regelmatig onder water komt te staan dit omdat het relatief grote zaad via het water wordt verspreid

Kievitsbloem
Kievitsbloem

De zon is al ruim een half uur onder

Okay, ik geef je nog een tip. Veel mensen genieten van de zonsondergang. Als de zon eenmaal onder is keren ze zich om en wandelen weg. Blijf eens een half uurtje langer staan en kijk wat de lucht dan doet. Onderstaande foto maakte ik 20 minuten nadat de zon onder was gegaan. Locatie IJssel nabij Deventer.

de zon is onder en de lucht wordt nog mooier
de zon is onder en de lucht wordt nog mooier

De Gladde Iep

De bomen zijn inderdaad nog kaal maar kom je dichterbij dan zie je het nieuwe leven. Ik maakte onderstaande foto op 28 maart 2020 van een uitlopende gladde iep (ook wel veldiep genoemd) Als je goed kijkt zie je de bloem in het midden al groeien. In april staat de iep in volle bloei. De gladde iep heeft rode bloemen met witte stempels.

Gladde Iep (Veldiep)
Gladde Iep (Veldiep)

Slideshow foto's

Natuurlijk zou ik nog lang door kunnen gaan met de lofzang op de lente. Maar beelden zeggen vaak meer dan woorden. Geniet daarom mee door mijn camera. Onderstaand een slideshow met een aantal mooie lentefotos.

Als je op de bolletjes onder de foto klikt passeert nog meer lentepracht!

 • weide met klaprozen en koeien
  weide met klaprozen en koeien
 • Bollenvelden nabij Tubbergen
  Bollenvelden nabij Tubbergen
 • Stinzenflora
  Stinzenflora
 • het voorjaar breekt aan
  het voorjaar breekt aan
 • Treurwilg in het vroege voorjaar
  Treurwilg in het vroege voorjaar
 • lammetjes in de wei
  lammetjes in de wei
 • genieten van de zonsondergang
  genieten van de zonsondergang
 • bloesem
  bloesem
 • Dal van de Morsbeek Orchidee
  Dal van de Morsbeek Orchidee
 • Het koolzaad begint te bloeien
  Het koolzaad begint te bloeien
 • Speenkruid
  Speenkruid