Mmm ... natuur om op te (vr)eten!

De vlierbes, hapje voor jou, hapje voor mij.......

Overal in Nederland kun je in augustus in stadsparken, tuinen, bossen en langs weilanden de vlierbes ( Sambucus nigra) vinden. Staat deze struik niet bij jou in de buurt? Plant `m dan aan in het najaar.  De vlierbes is een struik die behoort tot de Muskuskruidfamilie en kan 11 meter hoog worden. De vlierbes bloeit in etappes van mei tot in september (2e bloei) en daarom is deze struik een `must have ‘ in elke haag, tuin of buurtpluktuin . De zwartkopmees  en andere vogels en insecten weten wel raad met de vlierbes als voedselbron. Waarom weten wij, mensen, nog maar zo weinig over deze struik

Vroeger zette men deze struik naast de composthoop. En wist je dat je (als je een zaailing uitsteekt?) je eerst om toestemming om `m te verplanten aan de vlierbessenstruik moet vragen? Als je dat gedaan hebt, kun je m gerust mee nemen, de struik gaat mooie dingen voor en met jou beleven in jouw tuin of haag. De groene loper kijkt graag nog een beetje verder en hoopt dat er veel vlierbessenstruiken geplant gaan worden in de actie Mmmm… Natuur om op te (vr)eten. Onlangs werden we getipt op dit interessante boek en we kunnen  niet wachten om in augustus dit recept te maken. 

Groene gepekelde vlierbessen in appelazijn

Ingrediënten:

1 kilo groene vlierbessen (ze moeten nog hard zijn, de steel waaraan ze zitten is net rood geworden)

2 Liter pekelwater met 15 % zoutoplossing

Appelazijn (genoeg om de bessen onder te zetten)

Werkwijze:

Rits de groene vlierbessen van de rode stelen

Zet ze minimaal 14 dagen in het pekelwater

Giet af en spoel kort na met water

Zet de bessen op appelazijn

Zorg ervoor dat de bessen zowel bij de pekel als bij de azijn net onderstaan

Verdeel ze in potjes en zet ze donke weg

Na 3 weken kun je ze gebruiken

Bron recept: Wildpluk Kookboek Edwin Flores