Twekkelo winter 2010

Winterse Wereld! Dit is de top 5 van Groenbezig

Besneeuwde landschappen en schaatsen, het zijn de typische winterplaatjes van vroeger. Winters van nu zijn wat minder sneeuw- en ijszeker, maar kou en winter blijven toch onlosmakelijk met elkaar verbonden. De natuur is over het algemeen in diepe rust. Dit jaar hebben we ook nog eens te maken met de coronamaatregelen en het thuisblijfadvies. Dat wordt winters genieten in en om je huis. Groenbezig.nl zet 5 tips voor je op een rij. Doe je mee?

1.  Met een frisse blik een rondje door de buurt

Naar buiten gaan is altijd een goed idee. Kleed je warm genoeg aan en maak een rondje van ten minste een half uur voor voldoende frisse licht. Omdat het een rondje dichtbij huis is, komt de omgeving je waarschijnlijk bekend voor. Verruim je blik door op zoek te gaan naar nieuwe dingen. Hoeveel rode voorwerpen kom je onderweg tegen? Elke dag een nieuwe kleur, elke dag een nieuwe ontdekking. Loop je met z’n tweeën of drieën buiten, kies dan eens een doe-opdracht. Wie vindt bijvoorbeeld als eerste op verschillende plekken 3 stenen die toch op elkaar lijken?

2. Maak je eigen kopje winterthee

Wist je dat je van de naalden van een spar en een den ook een lekker kopje thee kunt zetten? Zorg dat je naalden gebruikt van bomen uit de vrije natuur, dus onbespoten en niet langs drukke wegen. Wie weet vind je ze tijdens je wandeling in de buurt. Leuk geheugensteuntje: de naalden van de Spar groeien Solo aan een tak, de naalden van een Den groeien in Duo aan een tak. Voor een kopje winterthee snijd je de naalden klein, stop je ze in een theezeef of -zakje en laat je dat zo’n 20 minuten trekken in gekookt water. Of kook de fijngesneden naalden zo’n 5 minuten mee met het water.

Ingrediënten om een winterse kop thee te maken
Ingrediënten om een winterse kop thee te maken

3. Volg online een ‘groene cursus’

Met de natuur in rust is er buiten minder te doen. Maar daardoor is dit de ideale tijd om je alvast voor te bereiden op de komende groei- en bloeiseizoenen, bijvoorbeeld door een online cursus te volgen. Kijk op de website van groenbezig bij ‘ik wil iets leren’ en maak je keuze uit het aanbod.

Leuk ezelsbruggetje: boven zie je Den met Duo-naalden, onder zie je Spar met Solo-naalden
Leuk ezelsbruggetje: boven zie je Den met Duo-naalden, onder zie je Spar met Solo-naalden

4. Ontdek de natuur met kinderen

Kinderen leren door zelf te ervaren en zelf te ontdekken. Dat is ook het geval als het gaat om natuur, dus neem ze vooral mee op avontuur. Op het platform Natuurwijs, een initiatief van Staatsbosbeheer en NatuurCollege, vind je meer dan 100 natuuropdrachten. Een leuk en leerzaam aanbod! Je kunt de opdrachten selecteren op leeftijdscategorie en op seizoen. Zo ontdek je samen dat natuur overal is: op het schoolplein, in de tuin en in het park of plantsoen om de hoek.

5. Doe mee aan de Nationale Tuinvogeltelling

Het weekend van 29, 30 en 31 januari 2021 staat in het teken van vogels. Dan is het namelijk weer tijd voor de jaarlijkse tuinvogeltelling. Via de website Nationale Tuinvogeltelling | Vogelbescherming vind je meer informatie. Lees wetenswaardigheden over eerdere tellingen, meld je aan voor de voorpret-mails en ontdek tips om je tuin of balkon nog geschikter voor vogels te maken.

De koolmees: ook in 2021 de meest getelde tuinvogel?
De koolmees: ook in 2021 de meest getelde tuinvogel?

Doe ook mee!

Ga jij aan de slag met deze tips? En heb je zelf nog een extra wintertip? Deel je actie via social media met #groenbezig_overijssel en wie weet zie je jouw activiteit of tip terug in de volgende nieuwsbrief van Groenbezig.