Groenbezig_zomertips_inheemsebloei

Zomertips: 5x meer ontdekken wat je ziet

Zomertijd! De heerlijke tijd van het jaar om buiten te zijn en al het groen om je heen te bewonderen. Een prachtig gezicht, omdat juist in de zomer alles volop in bloei staat. Zo zul je tijdens een wandeling vast en zeker van alles ontdekken. Herken jij alles wat je ziet? Of zou je er juist wel meer over willen weten? Er zijn meerdere manieren om te achterhalen wat je tegenkomt, zodat jij precies weet waar je naar kijkt en wat je bewondert. Groenbezig licht 5 opties voor je uit.   

1. Gebruik een app

Maak een foto van dat wat je ziet en gebruik een app op je telefoon om verder te determineren. Een snelle basis optie is Google Lens, de identificatiefunctie die op de meeste telefoons automatisch beschikbaar is via de Google Foto's. Heb jij behoefte aan betrouwbaar en nauwkeuriger resultaat? Dan is een extra app zoals ObsIdentify een aanrader. ObsIdentify herkent waarnemingen van wilde dieren en planten. De waarnemingen worden ook verzameld in de grootste natuurdatabank waarneming.nl. Zo draag je ook bij aan meer kennis van de natuur.

Gebruik een app, bijvoorbeeld ObsIdentify
Gebruik een app, bijvoorbeeld ObsIdentify

2. Neem een boek en zoekkaarten mee

Geen zin om met digitale middelen bezig te zijn tijdens jouw wandeling door het groen? Neem dan een boek mee als naslagwerk voor onderweg. Let op omvang en draagbaarheid. Het boek ‘Eetbare wilde planten’ is compact en geeft toch uitgebreide informatie. De hoofdstukken zijn ingedeeld op basis van bladvormen, zodat je onderweg ook snel de bijpassende soort kunt vinden.

Ook zoekkaarten zijn fijne compacte hulpjes voor onderweg. In de webwinkel van IVN vind je verschillende zoekkaarten op het gebied van natuur. Het aanbod varieert in onderwerpen en is geschikt voor doelgroepen van allerlei leeftijden. Dus ook als je op pad gaat met kinderen, vind je vast en zeker een handige zoekkaart.

Neem een boek en zoekkaarten mee
Neem een boek en zoekkaarten mee

3. Verzamel en leg vast, zodat je thuis verder kan onderzoeken

Je hoeft natuurlijk niet gelijk onderweg te weten wat je ziet. Observeer onderweg en bewaar de uitgebreide analyse voor thuis. Wat je ziet, leg je vast door te fotograferen en te tekenen. Zo kan je specifieke details van jouw natuurvondst nog eens uitgebreid bestuderen.

4. Ga mee met een georganiseerde wandeling of specifieke excursie

Door mee te gaan met een georganiseerde wandeling of specifieke excursie leer meer onderweg en krijg je handreikingen die je later zelf kan toepassen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Op Stap-wandelingen van Landschap Overijssel, waarbij je met een gids op pad gaat door een van de natuurterreinen. Onderweg krijg je uitleg over flora, fauna en cultuurhistorie.

5. Volg een opleiding

Wil je eerst meer handvatten? Of heb je juist de smaak te pakken en ben je op zoek naar verdieping? Volg dan een groene opleiding om meer te leren. Via de online leeromgeving Leer je Groen vind je een uitgebreid aanbod van online cursussen. Voor natuurgerichte cursussen en workshops kijk je op deze website bij 'Ik wil iets leren'. En ben je in het bijzonder benieuwd naar dieren en diersporen? Dan vind je een mooi cursusprogramma bij Weylin Tracking.

Groenbezig is benieuwd: welke manier gebruik jij om meer te weten over dat wat je onderweg ziet? Laat het ons weten door ons te mailen, te reageren op Facebook of Instagram, of door jouw eigen methode onder onze aandacht te brengen met #groenbezigindezomer in je openbare bericht.

Groenbezig wenst je een fijne zomer.