02 wheem kiepen
Vrijwilliger Ben kiept appels en peren in de aanvoerbak

We lusten er wel sap van

Op 8 oktober was het fruitpersdag op De Wheem. Op gewone zondagen schenken de vrijwilligers van het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel koffie en thee aan de bezoekers. Nu stroopten ze hun mouwen nog iets verder op en hielpen ze op de parkeerplaats bij de mobiele fruitpers van de familie Huiskamp. Ze kiepten de kilo’s appels en peren in de aanvoerbak en vouwden een enorme hoeveelheid pakken voor het sap.  

Zelf persen hoeft niet

Wie een paar fruitbomen heeft staan, kent het ‘probleem’. Wat doe je met al je appels en peren als de vriezer vol zit met appelmoes en de hele familie geen appeltaart meer kan zien? De oplossing: maak er lekker sap van! Dit jaar stond de mobiele fruitpers van de familie Huiskamp daarom weer op twee bezoekerscentra van Landschap Overijssel; het Dal van de Mosbeek in Mander en De Wheem in Oud-Avereest. Vrijwilligers van beide centra staken de handen uit de mouwen om het allemaal zo goed mogelijk te laten verlopen.

De eerste kilo voor De Wheem
De eerste kilo voor De Wheem  -  Britta Schmidt

Hakselen en pasteuriseren

Op de parkeerplaats van de Wheem was de heer Huizinga om 10.00 uur de eerste klant. In de achterbak van zijn auto bracht hij 80 kg fruit mee. Het werk kon beginnen! Vrijwilliger Ben kiepte de appels en peren de fruitpers in, ondertussen ook nog op de kwaliteit lettend. Want voor houdbaar en smakelijk sap moeten peren hard zijn en moet de aanvoer zo weinig mogelijk rottend fruit bevatten. De fruitpers startte even na tienen met hakselen, persen en pasteuriseren. Het sap begon te stromen en de eerste pakken werden gevuld.

Vrijwilliger Marc vouwt de pakken
Vrijwilliger Marc vouwt de pakken  -  Britta Schmidt

Pakken sap

Twee uur lang was het een komen en gaan van auto’s. Met appels en peren in de kofferbak, op de achterbank of in de aanhangwagen. Bescheiden porties van 20 en grote ladingen van 200 kg. De vrijwilligers vouwden bijna twee honderd pakken, voor sommige klanten kleine van 3 liter en voor anderen grote van 5 liter, en plakten er na het vullen een sticker met een houdbaarheidsdatum op. Blije klanten laadden hun kant en klare sap weer in.

Klanten helpen ook een handje mee
Klanten helpen ook een handje mee  -  Britta Schmidt

Slecht fruitjaar

In totaal werd er bij De Wheem ruim 700 liter fruitsap geperst. Veel? Niet echt. “We hebben dit jaar een behoorlijk slecht fruitjaar” zegt Louiset Vos, projectleider natuur & landschapsbeleving en events bij Landschap Overijssel. “Waar we normaal rond de 4000 a 5000 kg persen op een dag, is het deze zondag op De Wheem maar ruim 1000 kg. Bij het bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek hebben we een paar weken terug ongeveer 2000 kg geperst.”

Klanten helpen ook een handje mee
Klanten helpen ook een handje mee  -  Britta Schmidt

Fruit van Landschap Overijssel

Tegen twaalf uur ging het fruit van Landschap Overijssel zelf, als laatste de machine in. De eigen fruitbomen van o.a. landgoed De Horte leverden 85 liter sap op. Even later stonden de pakken sap al in het winkeltje van het bezoekerscentrum van de Wheem. Terwijl de vrijwilligers en de familie Huiskamp in de keuken een broodje aten, gingen de eerste pakken al over de toonbank.

De appels van Landschap Overijssel worden ook verwerkt
De appels van Landschap Overijssel worden ook verwerkt