NKL Diepenheim kerkje
Nico Kloek

Groene Tips: 5x voorjaarswandelingen langs de grens

Na de winterperiode, waarin je door de weersomstandigheden meer tijd binnen doorbrengt, hangt nu de lente in de lucht. En die lente nodigt je uit om weer meer naar buiten te komen. Geniet mee met het ritme van de natuur en ontdek tijdens een frisse voorjaarswandeling hoe ook de natuur weer ontwaakt. Dat kan natuurlijk tijdens een wandeling bij jou in de buurt. Maar durf je het ook aan om de grenzen op te zoeken? De grenzen van Overijssel in dit geval. Met deze wandelselectie van Groenbezig ga je op pad langs de letterlijke provincie- en landsgrens en de figuurlijke grens. Wandel je mee?

In de app van Landschap Overijssel vind je naast deze wandelingen tal van andere routes. 

1. Lente in Twente – ontdek de Duitse grens

De stap over de grens is vanuit Twente snel gezet. Bijvoorbeeld bij deze route door een van de gebieden van Stichting Twickel. Je wandelt dan 6 of 4,5 km langs én over de grens met Duitsland.

Ook is er de wandeling door het Aamsveen. Een route van 3,8 km, waarbij je vooral wandelt op de grens.

En wat dacht je van deze wandeling aan de grens, door het veen ten zuiden van Haaksbergen?

2. Gelders genieten

Vanuit Overijssel de grens over naar Gelderland doe je heel eenvoudig door vanuit hanzestad Zwolle over te steken naar hanzestad Hattem. Met de NS-wandeling Wezepsche Heide volg je een route die je leidt door het bos, over de heide en langs de IJssel. De afstand is naar keuze: 7,5 km, 14 km of 16 km.

3. Lente in Drenthe

Het riviertje de Reest vormt de natuurlijke grens tussen Overijssel en Drenthe. In het Reestdalgebied wandel je op deze grens tussen Overijssel en Drenthe. Je vindt er het Knopenrondje IJhorst, een veelzijdige route van 8 km. Tijdens deze route wandel je over klinkerweggetjes, over onverharde paden, langs ruige graslanden met uitzicht op boerderijen, langs een vennetje en langs het laatst opgeheven tolhuisje van Nederland.

Ditzelfde Reestdal maar dan in een notendop ontdek je tijdens Knopenrondje Oud Avereest. Deze route is 4 km en kent ook genoeg afwisseling. Denk aan zandpaden, natte hooilanden, over het erf van oude boerderijen en nog een klein ‘Rustpunt’ onderweg.

4. Wandelen zonder route

Spelenderwijs wandelen, zonder route en zonder voorbereid plan op pad. Gewoon maar kijken waar je uitkomt. Zet een timer, ga de eerste afslag rechts, daarna de eerste afslag links en zo steeds verder. (Voor de zekerheid: je let natuurlijk wel op veiligheid, toegankelijkheid en begaanbaarheid van de gekozen afslagen.) Op welke plek ben je als de timer gaat? Heb je iets nieuws ontdekt?

5. Lekker Lang Lopen

De gemiddelde wandeltijd is ongeveer een uur. Ben jij toe aan het oprekken van deze grenzen, zodat je ook voor lange afstanden op pad kan? Bouw jouw wandeltijd dan zorgvuldig op, bijvoorbeeld door een wandelschema te volgen. Zo werk je langzaam toe naar het langeafstandswandelen. En ook dan biedt Overijssel je mooie routes om het landschap en de provincie verder te ontdekken.

  • Voorjaarsbloeier