IMG20210922171950_headerherfst01

Plant- en diervriendelijke herfst: 5x tuintips voor het herfstseizoen

Herfst, het seizoen van de prachtige herfstkleuren, van afwisseling tussen gure regendagen en warme nazomerdagen, en: het seizoen van vallend blad en uitgebloeide planten. Voor veel mensen is dat laatste een reden om de tuin flink op te ruimen. Maar LET OP: dat is eigenlijk helemaal geen goed idee, zeker niet als je ook rekening wilt houden met alle plant- en diersoorten die in je tuin leven. Wat kan je dan het beste wél doen? Groenbezig neemt je mee op een (tijdbesparend) rondreisje door de tuin in de herfst.  

Heb je geen eigen tuin? Of ben je klaar met je eigen terrein en wil je graag meer doen? Dan is tip 5 speciaal voor jou!

1. Laat afgevallen blad liggen

Door blad te laten liggen, geef je planten en insecten voedsel en bescherming. Het afgevallen blad biedt een schuilplaats aan kleine diersoorten. En als de temperaturen dalen en het gaat vriezen, dan zijn de planten door het blad beter beschermd tegen de kou. Een extra voordeel van blad dat blijft liggen is een verbetering van de bodemstructuur. Wil je toch overtollig blad van bijvoorbeeld het gras of het pad naar de voordeur verwijderen? Gebruik dan bij voorkeur een bladhark en een bezem. De opgeveegde bladeren kun je vervolgens weer kwijt tussen de planten en struiken.

2. Beperk het snoeien

De meeste struiken en bomen krijgen hun snoeibeurt in het voorjaar of in de winter. In de herfst is het niet nodig en meestal ook niet aan te raden om te snoeien. Natuurlijk is er soms sprake van een uitzondering. Heeft een boom of struik in jouw tuin een zieke of kale tak? Dan is dat jouw enige snoeimoment in dit seizoen.

3. Tijd voor gereedschapsonderhoud

Weinig tuinonderhoud dit seizoen, dus het ideale moment voor gereedschapsonderhoud. Want: goed gereedschap is het halve werk. Ga daarom voor schoon en scherp! Verwijder zand, modder en plantenresten met een borstel. Gebruik staalwol voor het verwijderen van kleine roestplekken. Houten onderdelen zoals handvatten en stelen vet je in met lijnzaadolie. Zijn deze houten onderdelen ook ruw geworden? Schuur ze dan eerst op en maak stof- en vetvrij voordat je met de lijnzaadolie aan de slag gaat. En tot slot zorg je voor scherp gereedschap door het te slijpen of aan te scherpen. Je snoeischaar of spade lukt meestal zelf, voor complexer gereedschap vraag je een professional.

Zin om iets nieuws te leren? Geef je alvast op voor de cursus maaien met de zeis. Tijdens deze cursus leer je niet alleen hoe je een zeis gebruikt, maar leer je ook hoe je deze goed onderhoudt, o.a. over het haren van een zeis.

Geef de egel ruimte in je tuin
Geef de egel ruimte in je tuin

4. Maak een winterverblijf voor de egel

De herfst is voor egels de periode om op zoek te gaan naar een winterverblijf. En daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken, want de egels hebben het zwaar. In je eigen tuin geef je de egel ruimte door een composthoop te maken of door een hoop dorre bladeren en oud hout in een hoekje te laten liggen. Ook kan je een egelhuisje maken van een oude doos of kist met een smallere ingang ervoor. Plaats het in de buurt van een schutting of andere beschutte plek en dek het af met blad voor camouflage.

Via Natuurmonumenten vraag je een (digitaal) egelpakket aan, met egelvriendelijke tuintips en bouwinstructie voor een egelhuis.

Op de website Natuurwijs vind je allerlei natuuropdrachten die passen bij het seizoen. Zo vind je in de herfstselectie onder andere de opdracht Egel schuilplek.

5. Doe mee aan de Natuurwerkdag

Tijdens de Natuurwerkdag maak je kennis met groen vrijwilligerswerk en draag je bij aan de natuur. De Natuurwerkdag wordt jaarlijks georganiseerd en in 2021 gebeurt dat het weekend van 5 en 6 november. Lekker aan de slag met een groene klus in de buurt. Of organiseer zelf een klus waar anderen aan deel kunnen nemen.

Plaats je foto op instagram en laat zien hoe jij de herfst beleeft...

We zijn benieuwd hoe jij deze tuintips gaat toepassen. Laat het ons weten, bijvoorbeeld via de mail. Plaats je een foto op Instagram? Leuk als je dan je bericht aanvult met #groenbezigindeherfst

Genieten: herfstkleuren in het landschap
Genieten: herfstkleuren in het landschap