eerste-wulp

Eerste Wulpen-ei van Overijssel gevonden

Het eerste wulpennest van Overijssel is in het Staphorsterveld gevonden. Het nest is gevonden door Henk Dunnink, liefhebben van boerenlandvogels bij uitstek! Gerrit Barneveld, weidevogelvrijwilliger, heeft de vondst bevestigd.

eerste wulpenei 2020
eerste wulpenei 2020

Eerste ei van Overijssel is ook het eerste ei van Nederland!

Afgelopen vrijdag, 20 maart is in het boerenland van Rouveen het eerste wulpennest van Nederland gevonden. De vinder, boerenlandvogelliefhebber Henk Dunnink, zag het nest met drie eieren om 10.00 uur. Toen hij voor de start van zijn landwerkzaamheden het boerenland controleerde op mogelijk verscholen vogels en andere dieren, zag hij een wulp uit het land opvliegen. Bij controle van deze plek deed hij de vondst.

Na de melding is het nest met de eieren door boerenlandvogelvrijwilliger Gerrit Barneveld gecheckt en in het online monitoringssysteem gemeld. Het nest wordt nu beschermd.

Bescherming

Voor weidevogels zoals de wulp heeft ons land een grote verantwoordelijkheid. Op grasland lopen nesten risico als gevolg van landbouwactiviteiten als bemesten of maaien. Op akkerland zijn bijna alle nesten in gevaar door werkzaamheden als ploegen, eggen, inzaaien of mechanische onkruidbestrijding tijdens het voorjaar. Bescherming door vrijwilligers en boeren is daarom ook hard nodig.

Landschap Overijssel ondersteunt boerenlandvogelvrijwilligers, weidevogelwachten en andere vrijwilligers met trainingen, workshops en (andere) faciliteiten. Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. De inzet van vrijwilligers is daarbij onmisbaar, belangrijk en onbetaalbaar.

Meer informatie: klik op de knop hieronder

Het gevonden wulpennest in Rouveen
Het gevonden wulpennest in Rouveen