Enschede wipt meeste tegels in Overijssel
De uitslag is bekend. Het NK-tegelwippen 2021 heeft Den Haag als winnaar opgeleverd van het meeste aantal verwijderde tegels. In totaal zijn daar ruim 200.000 tegels vervangen door beplanting. In de gemeente Rucphen is het aantal tegels per inwoner (TPI) het hoogst.
In Overijssel is Enschede zowel in absolute aantal als in TPI de grote winnaar. In deze gemeente werden ruim 134.000 tegels verwijderd en daarmee eindigden ze op de 3e plaats. Met TPI zelfs op de tweede plaats. Een prachtig resultaat.
Zwolle eindigde op plaats 7 (TPI - 9), Kampen op 23 (TPI - 11), Oldenzaal op 28 (TPI - 7), en Deventer op 35 ( TPI - 45)
Challenges tussen gemeenten
Het NK-tegelwippen was uitdagend georganiseerd. Twee steden namen tegen elkaar de (werk)handschoen op. Zo was er een challenge tussen Enschede en Oldenzaal, en ook een challenge Zwolle-Kampen en Zwolle-Deventer. Zowel in Enschede als in Zwolle was er door de gemeente een tegel-ophaalservice georganiseerd. Verwijderde tegels worden door de gemeente hergebruikt over gerecycled.
Inspirerende voorbeelden van deelnemende gemeenten
Gemeente en bewonersinitiatieven hebben hard gewerkt om plannen te maken voor geveltuinen, buurt-adoptieterreinen en boomspiegels. Tegels werden verwijderd en vervangen door planten die voor bijen en vlinders erg schikt zijn.
Steeds meer gemeentes zijn bezig om bewoners meer invloed te geven op hun eigen woonomgeving. Is dat in jouw gemeente nog niet het geval? Verwijs dan naar de mogelijkheden die bijvoorbeeld in Enschede, Oldenzaal, Kampen, Zwolle en Deventer al wel bestaan.
Groene Burendag leidt tot meer gewipte tegels
In het slotweekend , de Groene Burendag (georganiseerd door Oranjefonds en mede georganiseerd door Groene Lopers in Overijssel), werden nog veel tegels verwijderd. Enschede schoof in dat weekend nog definitief op naar de tweede plek (TPI) en de 3e plek in absolute hoeveelheid tegels. Een mooie prestatie. Ook in Zwolle zijn op diverse plaatsen nog tegels verwijderd, maar de aantallen kwamen niet in de buurt van Enschede.
Oldenzaal kwam nog hoog op de lijst met TPI (plaats 7). De challenge met Enschede viel in het voordeel uit van de latere winnaar van de tweede plaats.
De echte winnaar
Natuurlijk is de natuur de echte winnaar. Straten zijn beter toegerust op mogelijke grote regenbuien, door meer groen voelt het op hete dagen aangenamer aan en ook zijn de straten mooier geworden. Mensen, planten en dieren voelen zich meer thuis.
Door het samenwerken aan het vergroenen van straten, schoolpleinen en buurt-adoptieterreinen is het bovendien gezelliger geworden. Een typisch voorbeeld van win-win situatie!.
Kortom deze campagne en wedstrijd vraagt om een vervolg: doet jouw gemeente volgend jaar ook mee met de challenge?