Lintjesregen voor groene vrijwilligers in Overijssel in 2025
In Overijssel zijn afgelopen week een aantal groene vrijwilligers verrast met een boodschap van hun burgemeester. Namens de koning mochten zij aan hun een onderscheiding overhandigen.
Jan Oldekamp ontvangt lintje in de gemeente Dinkelland
Ware lintjesregen in Losser; veertien koninklijke onderscheidingen | Lintjesregen 2025 | tubantia.nl
Jan Oldekamp uit De Lutte is een zeer betrokken vrijwilliger in zijn woonplaats.
Wij Kennen Jan als ex-collega van Landschap Overijssel, waar hij veel mensen in Twente enthousiast heeft gemaakt om het erf natuurvriendelijk in te richten. Zijn eigen erf is eigenlijk het mooieste voorbeeld daarvan.
Als vrijwillige depotbeheerder onderhoudt hij gereedschap voor vrijwilligers die aan de slag willen in natuur en landschap. Ook als gids en docent 'maaien met de zeis' heeft hij jarenlang bijgedragen aan liefde voor de natuur.
Daarnaast biedt hij ruimte voor de Bijenvereniging Oldenzaal, en is hij actief bij de Mariakapel op de Tankenberg, IVN-Oldenzaal, de Wilmersberg en als chauffeur van de Lutterzandexpress.

Lintjesregen voor groene vrijwilligers in (de rest van) Overijssel
Lydia Wellen-de Gooijer (Slagharen) was bijna 50 jaar vrijwillig wijkhoofd voor het Koningin Wilhelmina Fonds in Slagharen. Ook zat zij in de medezeggenschapsraad van de basisschool in Slagharen. En later in de MR van het Roelof van Echtencollege in Hoogeveen.
Sinds haar pensioen is zij als vrijwilliger gids bij Landschap Overijssel. Bij het Streekhistorisch Museum in Slagharen begeleidt zij leerlingen van (basis)scholen bij hun bezoek aan het museum. En in Huize De Eik organiseert ze maandelijks een leuke middag voor de bewoners. Ze zat ook in het bestuur van de tennisvereniging en het Katholieke Vrouwennetwerk Zij Actief. En ze is nog steeds lid van het algemeen bestuur van de kerk.
Gerrit van der Kolk (67) is sinds 2010 voorzitter van de kerkenraad van de Vrije Evangelische Gemeente Nijverdal. Hij vervulde daarvoor allerlei andere functies in dit kerkgenootschap. Hij biedt anderen belasting- en administratieve hulp aan via stichting De Welle en is actief bij Landschap Overijssel.
Janny van der Kolk-Egberts (67) staat altijd klaar voor anderen. ‘Bescheiden, vriendelijk en met oprechte zorg voor anderen’. Daarover kunnen ze bij zwemclub De Waterspetters, Vrije Evangelische Gemeente Nijverdal, Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en Noabers voor Noabers meepraten.
Klaas Koobs (80, Staphorst) zet zich al jaren in voor natuur, kerk en sport. Hij was 45 jaar nestkastcontroleur en hielp bij het ringen van vogels. Bij Vogelvereniging Vogelweelde ondersteunt hij markten en bezorgt hij het clubblad. Voor de Hervormde Gemeente Rouveen-Staphorst assisteert hij al 20 jaar de koster. Bij Voetbalvereniging Staphorst is hij al 25 jaar actief in diverse vrijwilligersfuncties, waaronder scheidsrechter en coördinator.
De heer D. (Diederik) Roeterdink uit Markelo
Meneer Roeterdink ontvangt een lintje vanwege zijn jarenlange, veelzijdige en tomeloze inzet voor het behoud van cultureel erfgoed en de versterking van de gemeenschap in Markelo, onder meer via zijn werk voor het museum, (als voorzitter van) het Maarkels Landschap, Eetbaar Erf en de buurtvereniging Stokkum. Met zijn deskundigheid, enthousiasme en betrokkenheid draagt hij op inspirerende wijze bijaan het bewaren en doorgeven van tradities, historische gebouwen en streekidentiteit.
Rewert Wolthoff (66) Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Wolthoff is sinds 2011 een drijvende kracht achter natuur- en erfgoedinitiatieven in Hengelo. Als voorzitter van IVN Hengelo en oprichter van de Stichting Heemtuin en NatuurCentrum Hengelo heeft hij talloze projecten gerealiseerd. Onder zijn leiding groeide IVN in ledental en structuur. Hij leidde de verhuizing van de Heemtuin naar een geschiktere locatie en speelde een sleutelrol bij de bouw van het Natuurcentrum Weusthag, waarbij hij verantwoordelijk was voor subsidies en samenwerking met architecten en bouwers. Ook binnen Stichting Erfgoed Hengelo is hij actief, met name bij de organisatie van de Open Monumentendag en de Maand van de Wederopbouw. Wolthoff staat bekend als een rustige en verbindende kracht met een groot hart voor groen. Zijn kennis, betrokkenheid en enthousiasme zijn van grote waarde gebleken voor het behoud en de promotie van Hengelo’s natuurlijke en historische erfgoed.
Als boerenzoon en natuurliefhebber begon Jan Nijmeijer (77) uit Rossum in 1980 biologische boerderij Het Groene Spoor in Rossum, de tweede in Twente. Hij was voor velen een voorbeeld en leermeester. Promotor van biologische landbouw en gezonde voeding. Met veel hart voor natuur en natuureducatie aan kinderen.