Boomboeket acacia Soeslo 1
Boomboeket op Soeslo

Boomboeket acacia's op landgoed Soeslo

Op landgoed Soeslo nabij Zwolle staat een meerstammige Acaciaboom in de vorm van een boomboeket. Dit is een aanplantvorm die je vaker op landgoederen ziet. De vijf bomen zijn klonen van dezelfde boom, met alle dezelfde eigenschappen zodat er niet eentje harder gaat groeien, of andere bladeren of kleur heeft. De wortels worden in elkaar gevlochten zodat de bomen uiteindelijk één boom vormen, met stammen die iets naar buiten groeien. Net als een bloemenboeket dus.

Een mooi boeket voor Livia

Deze boom is door familie, vrienden, Natuur en Milieu Overijssel en Landschap Overijssel geplant als herinnering aan de in 2022 overleden “bijenkoningin” Livia Leijsen, een van de initiatiefnemers van de bijenbeweging in Overijssel.

Een Acacia is, hoewel niet inheems, zeer aantrekkelijk voor bijen door de grote hoeveelheid nectar in haar bloesem. De meerstammige boom staat symbool voor het groeiende netwerk van Livia en de bijenbeweging.
Het acacia-boomboeket is als 'Point of Interest' opgenomen in een cultuurhistorische wandeling op de IVN wandelapp.

(lees verder onder de afbeelding)

Robinia pseudoacacia (Acacia)
Robinia pseudoacacia (Acacia)  -  Manfred Werner

Meer doen voor bijen

Livia heeft voor de Bijenbeweging in Overijssel concrete stappen gezet en daarmee de Bijenbeweging op de kaart gezet. Letterlijk hier op Groenbezig. Voor bewoners, gemeenten en scholen zijn er aparte artikelen met daarin adviezen wat je zelf kunt doen.

Wil jij ook wat doen voor (wilde) bijen en hommels en daarmee voor veel meer insecten, klik dan op onderstaande blauwe knop.

Herdenking van Livia
Herdenking van Livia  -  Erik de Kruif

IVN wandelapp

IVN Zwolle ontwikkelt routes in de omgeving van Zwolle met informatie over de natuur en (cultuur)historie. De routes komen beschikbaar via de IVN route app. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store en in de Apple Store.

Lees voor je met de app op stap gaat de uitleg over de app, incl het gebruik van de GPS functie​. De wandelroute is ca 2 km. Deze route is ook beschikbaar als pdf document.
De IVN routes zijn offline te gebruiken nadat ze zijn gedownload. Kies in het zoekscherm ‘zoek op kaart’ en zoom vervolgens in op Zwolle om snel de routes in de omgeving te vinden.

Aanplant van het boomboeket door John Roeden
Aanplant van het boomboeket door John Roeden  -  Erik de Kruif

Cultuurhistorie en natuur landgoed Soeslo

Ontdek landgoed Soeslo. Geniet van het gevarieerde kleinschalige landschap en laat je verrassen door het contrast tussen de intieme doorkijkjes en het weidse uitzicht over de polder en door de grote variëteit aan oude bomen en plantengroei. De kans is groot dat je in het veld reeën ziet of een buizerd hoort miauwen. Bijzonder is de driehoekige lanenstructuur die je op weinig andere landgoederen aantreft. Het zal je opvallen dat Landschap Overijssel, eigenaar van landgoed Soeslo, inzet op duurzaamheid en behoud van cultuurhistorie.

Bloeiende acacia (Robinia pseudoacacia)
Bloeiende acacia (Robinia pseudoacacia)  -  Nicola Tomasic