Kleine Vuurvlinder
Kleine vuurvlinder

Groenbezig Festival smaakt naar meer

Bij binnenkomst werd ik begroet door de vrolijk spelende muzikanten van de Unstoppables (Boswachter Nico Arkes en IVN Natuurgids Jacobien Dijkstra). De key-note speaker was al even in beeld. En ja hoor, daar arriveerde de dagvoorzitter, Matthijs Nijboer, directeur van Natuur en Milieu Overijssel die namens alle groene organisaties in Overijssel het welkomstwoord uit mocht spreken. Het begon…

…ons allereerste Groenbezig festival. En hoewel het niet direct blijkt uit de bovenstaande intro, was het ‘gewoon’ online. Toch was het de organisatie gelukt om je een echt festivalgevoel te geven. Dat belooft wat voor als het event volgend jaar ‘in levende lijve’ mag plaatshebben.

Echt socializen is er online niet bij, maar in de gallery view hebben we elkaar al wel kunnen zien. Een enorme diversiteit aan vrijwilligers (zeker 150 mensen!) en organisaties waar ze zich voor inzetten. Hopelijk spreken we elkaar bij de volgende editie.

Arnold van Vliet (WUR/Nature Today)

De kunst van de inleider was om iedereen te betrekken en dat deed Arnold van Vliet heel handig met online tool waarop je steeds kon reageren op een stelling, je zag direct de scores en aan de hand daarvan opende Van Vliet onze ogen voor hoe we met het klimaat mee moeten en kunnen bewegen, welke soorten daar al behoorlijk goed in zijn, en dat we vooral die natuurkalender moeten blijven bijhouden. Daarmee zie je bijvoorbeeld dat, hoewel de meesten van ons dachten dat de natuur dit jaar één tot twee weken voorloopt op vorig jaar, het tegendeel waar is. We zijn twee weken later! Vorig jaar was de winter nog 2 graden warmer dan dit jaar. Klaarblijkelijk is ons geheugen niet zo betrouwbaar.

Op www.naturetoday.com en/of natuurkalender.nl kun je heel veel onderzoek volgen en er ook aan bijdragen met waarnemingen.

Van mij had de inleiding nog veel langer mogen duren. Van Vliet wist te boeien en heeft ons nog veel te vertellen. Maar het was tijd voor de workshops. Wij moesten kiezen uit 14 mogelijke workshops, en dat was moeilijk kiezen!

Onderstaand de impressies van de workshops die wij als redactie hebben gevolgd. Die delen we graag met je.

Peiling: hoe lang ben je al groene vrijwilliger?
Peiling: hoe lang ben je al groene vrijwilliger?

Workshop: Help, ik moet jongeren bereiken!

door Mariska Brouwer

Wil jij jongeren bereiken? Tim Beumers geeft je dan twee belangrijke uitgangspunten mee. Zorg dat weet waarom je met jongeren wilt communiceren, zodat het relevant en effectief gebeurt. En waarom zou je praten over jongeren als je ook kunt praten mét? Want dat is wat Tim heeft gemerkt tijdens zijn eerdere werkzaamheden in de media en het huidige werk bij de provincie voor o.a. Studio Vers Bestuur: jongeren kunnen zelf prima uitleggen wat ze wel en niet aanspreekt, en waarom. Ook belangrijk: ‘de jongere’ is niet 1 doelgroep, maar bestaat uit subgroepen. Zorg daarom dat je met je boodschap op die groepen aansluit. Heb je jouw eigen case duidelijk? Dan kan je bij Tim en het team terecht voor het Tipformulier, met 12 tips voor effectief communiceren met jongeren. Daarnaast is Tim beschikbaar voor begeleiding en advies voor jouw specifieke case. Vragen over dit onderwerp naar aanleiding van deze workshop? Mail naar Tim Beumers.

Jongeren zijn de groenadviseurs van de toekomst
Jongeren zijn de groenadviseurs van de toekomst

Workshop: Van tuinvijver tot paddenpoel: aanleg en beheer

door Marjolein van der Zee

Hier ging het natuurlijk niet om de poel zelf, maar om de vijver als broedplaats voor amfibiën, daar is Jesper Berndsen (RAVON1) duidelijk over. In je achtertuin kom je waarschijnlijk niet verder dan een gewone pad en een watersalamander, maar de poelen in het buitengebied kunnen het leefgebied zijn van de kamsalamander, de heikikker of de knoflookpad. Wil je er zelf mee aan de slag, zorg dan vooral dat er geen vissen in je vijver zitten. Die zijn een te grote bedreiging voor de babykamer. En een lekker braambosje langs het water, is ook essentieel. Want amfibieën leggen hun eitjes dan wel in het water, maar gaan dan snel weer het land op. Voor mij een nieuw woord uit deze workshop: kooractiviteit. Zo noem je zo’n bende kwakende kikkers dus.
Op www.poelen.nu vind je meer over de aanleg en het beheer van poelen. En als je geen grootgrondbezitter bent, maar een gewone tuin hebt zoals de meesten van ons, dan vind je tips voor je tuinvijver op www.ravon.nl/helpdesk/tuintips. Op ravon.nl kun je je ook aanmelden als vrijwilliger en voor het doorgeven van waarnemingen.

1 RAVON Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland

Een nieuwe poel in 1 minuut...

Workshop: De natuur als landschapsarchitect

door Marjolein van der Zee

Wat een geweldige workshop. Ik had netjes mijn kaartje geprint en kleurpotloden klaargelegd. Martijn Horst (Landschap Overijssel) trok ons al tekenend door de tijd. We kleurden de stuwwallen in, lieten de Vecht het land binnenkomen, tekenden de contouren van het bekken van Hengelo, het dekzand, de venen hoog en laag, de afwatering via de Dinkel, de Regge en de Schipbeek. En helemaal aan het eind de IJssel. Nu weet ik ook waarom de IJssel tegenwoordig niet helemaal meer de grens is tussen Overijssel en Gelderland. Dat was hij natuurlijk ooit wel!
Dit is een fantastische manier om je kennis op te frissen en bij te spijkeren. Je gaat weer heel anders naar het landschap kijken. Martijn had trouwens goed nieuws: je kunt de cursus ‘het ontstaan van het landschap’ volgen bij Landschap Overijssel. Deze ‘De natuur als landschapsarchitect’ wordt op 4 juni gegeven en daarna volgen er nog twee: ‘de middeleeuwse samenleving’ en ‘de economie’ en hun invloed op het landschap. Aanrader wat mij betreft!

Oja, en ook nog een nieuw woord in deze workshop: poffertjeslandschap. Voor het geheel van heuveltjes dekzand (of zoals Martijn zegt: dekzandkopjes) in Goor en omgeving. Leuk gevonden.

basiskaart bij workshop landschapsarchitect

Workshop: Sporen in het veld

door Mariska Brouwer

Jeroen Kloppenburg van Weylin Tracking is dol op sporen in het veld. Niet voor niets is het zijn werk geworden. Sporen vind je overal, maar het is het leukst als je ook weet wat je ziet. Diersporen kun je een beetje vergelijken met je eigen handelingen zodra je opstaat na het slapen. Het is een route van uitwerpselen, pootafdrukken, het bewandelde pad en etensresten. Wist je dat diersporen behoren tot de oudste wetenschap? Het leren lezen van deze sporen vormt de basis van intelligentie. Het spoor van a naar b, het systematisch verzamelen van de sporen en dat gebruiken om kennis over het dier te vergaren. Alleen mensen zijn in staat om sporen op deze manier aan elkaar te koppelen. Jeroen heeft een paar mooie voorbeelden van sporen die je mogelijk tegenkomt in het veld en neemt ons enthousiast mee op ontdekkingstocht online. Langs de braakbal van de ijsvogel, het wolhaar van de haas, de pootafdruk van een das, het spoor van een wegvliegende patrijs, de uitwerpselen van een otter en het spoor van de korhoen. Ook zo benieuwd naar diersporen en op zoek naar meer informatie? Waylin Tracking verzorgt workshops en cursussen. Of ga zelf op pad met een van de Weylin Veldgidsen, verkrijgbaar via hun webshop.

https://www.weylintracking.nl/winkel/

Wolk: wat vond je van het Groenbezig Festival?
Wolk: wat vond je van het Groenbezig Festival?

Tot slot

Het slotgesprek was tussen Matthijs Nijboer en Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde van landbouw en natuur in Overijssel. Een geanimeerd gesprek over goede en zorgelijke ontwikkelingen in de natuur in Overijssel, de waarde van groen vrijwilligerswerk, en de inzet van de provincie. Een mooi voorbeeld is de bomenaanplantactie "Voor iedereen in Overijssel een boom".

De deelnemers van het festival konden napraten in breakoutrooms. Het allerlaatste uitluiden gebeurde natuurlijk met muziek van de Unstoppables.

Dank voor de goede organisatie. Volgend jaar hopelijk weer (grotendeels) buiten!