Een bijenbank bij het insectenhotel
Nut en noodzaak van een insectenhotel is zo langzamerhand wel bekend. Daarvan zijn er de laatste jaren vele verschenen. Maar wist je dat slechts 15% van solitaire bijen verlangt naar een verblijf in zo'n hotel? Veel meer wilde bijen zitten in een holletje onder de grond: onder tegels, in muizennesten, op de hei, of in steilrandjes langs zandpaden.
In dit artikel een idee hoe je ook grondbroedende bijen en graafwespen een handje kunt helpen. Onderaan ook linkjes naar documenten en filmpjes die hulp kunnen bieden bij het bouwen van een bijenbank (of groter: een bijenburcht).
Grondbroedende bijen
Veel van de wilde (of solitaire) bijen broeden in de grond. Dat is een van de redenen dat ze ondergesneeuwd zijn geraakt bij de veel betere PR van de bijen die in een insectenhotel verblijven. Het bouwen van een bijenbank is echter net zo leuk als het bouwen van een insectenhotel, en minstens zo makkelijk.
In de eco-wijk Meanderhof in Zwolle is afgelopen jaar een bijenbank gemaakt door de bewoners. De bijenbank is nog niet druk bewoond, maar kandidaat huurders hebben zich onlangs bekend gemaakt.
Grond-broedende bijen, ook bij jou in de straat
Als je goed kijkt kan je overal sporen zien van grond-broedende bijen. Zeker op de heide of in het bos. Langs de rand van de zandpaden zie je vaak kleine steilrandjes met gaten, maar ook in de heide zelf, in duinen en op andere plekken waar de grond niet te hard is kun je gaatjes zien.
Bij jou in de straat zelfs tussen de tegels. Als het gaatjes zijn in een rond heuveltje zand dan is het vaak een bij. Is het een streepje, bij de deur of in het terras, dan zijn het meestal mieren.
Tref je zo'n gaatje? Ga dan eens op een matje of een stoeltje zitten op een zonnige dag en kijk dan wat er gebeurt. Altijd leuk...
En dan bouwen!
Het bouwen van een bijenbank is niet ingewikkeld. Je hebt een plek nodig, leemrijk zand, en een bloemrijke omgeving.
Omdat wij niet wisten hoeveel leem je nu precies in het zand moest hebben, hebben we een mix gemaakt van sterk leemhoudend zand naar steeds minder leem in het zand. Zo kan iedere bij of hommel zijn eigen optimale samenstelling kiezen.
En dan is het een kwestie van aanstampen, maar niet de hard, totdat de bank blijft staan. Wij hebben ter versteviging nog een aantal latten van een Engels hekwerk (met gaas) erover gebogen. Zo blijft de bank beter in vorm. De bijen laten zich lokken door bewoonde appartementen. Je kan een aantal gaten prikken van verschillende diameter om te laten lijken dat de zandbank al bewoond is. Nieuwe bijen maken hun eigen holletjes er dan naast.
Bijen blij met de bijenbank
Meer weten?
Als je meer wilt weten over de mogelijkheden van het bouwen van voorzieningen voor bijen, klik dan op bovenstaande link. Je krijgt dan een infoblad te zien, met daarin informatie en links naar andere documenten over een Bijenburcht in Utrecht en een youtube filmpje.
Veel plezier met het bouwen van bijenbanken!
Meer over vrijwilligerswerk voor bijzondere planten- en dierensoorten
Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie over verschillende diersoorten waarbij vrijwilligers betrokken zijn. Met deze serie willen we vrijwilligers die zich druk maken voor monitoring verbinden met gidsen en beheervrijwilligers.
Heb je ook zin om als vrijwilliger aan de slag te gaan, neem dan contact op met Landschap Overijssel, en vermeld dan waar je hart naar uit gaat. Wij brengen je dan in verbinding met de betreffende groep(en).
Wil je meer weten over vrijwilligerswerk bij Landschap Overijssel, bezoek dan onze website.
In deze serie artikelen over: